Zdrave prehrambene navike trebale bi se njegovati već u djetinjstvu, a jedna od lošijih svakako je konzumiranje velike količine slatkiša koji imaju mnogo kalorija, a vrlo malo korisnih nutrijenata, pa pokušajte ograničiti unos šećera u organizam vašeg djeteta. Vrlo je jednostavno, ako ne kupujete, vaša djeca neće ni jesti slatkiše, ali ipak treba zadovoljiti njihovu potrebu za slatkim namirnicama, opredjeljujući ih za zdravije alternative, sa manje šećera. U nastavku vam nudimo nekoliko trikova koji bi vam mogli biti od pomoći.

Služite im manje porcije

Ne morate vašoj djeci u potpunosti uskratiti slatkiše, već pokušajte da im ove namirnice nudite u manjim količinama. Prepolovite čokoladicu ili kolač, koristite male posude za slatkiše, te na taj način ograničite unos šećera u dječiji organizam.

Uskratite im gazirana pića

Gazirana i druga slatka pića sadrže zaista veliku količinu šećera i mnogo kalorija. Kada vaše dijete ožedni, ponudite mu vodu, 100 % prirodni sok ili nemasno mlijeko.

Prestanite ih nagrađivati slatkišima

Za dobro ponašanje i pozitivne rezultate djeca se najčešće nagrađuju slatkišima, što je pogrešno, jer im se odmah daje do znanja da je ovakva vrsta hrane bolja od drugih, zdravijih namirnica. Ako želite da ograničite unos šećera i promijenite njihove prehrambene navike, pokušajte sa nekim drugim, nejestivim nagradama, kao što su naljepnice sa njihovim omiljenim likovima iz crtanih filmova ili možda samo topli zagrljaj.

Pokažite vašu kreativnost uz svježe voće

Voće je bogato korisnim nutrijentima, veoma važnim za razvoj djece i njihovog cjelokupnog zdravlja. Napravite interesantne oblike od izrezanih komadića voća i poslužite vašoj djeci umjesto visokokaloričnih čokoladica. Jedna od ideja je da izrežete banane na kolutove i napravite smješka s grožđicama.

Napravite mix od suhog voća

Pomiješajte različite vrste suhog voća i manje slanih orašastih grickalica. Na ovaj način ćete vašoj djeci obezbijediti bezbroj korisnih nutrijenata, ali pružiti i veću mogućnost izbora.