Djeca, baš kao i odrasli, mogu uživati u finim, raznobojnim obrocima, te na taj način u svoj organizam unijeti gomilu hranjivih tvari, povoljnih za njihovo zdravlje. Naravno, da bi se djeca opskrbila ovim nutrijentima, za to se trebaju potruditi njihovi roditelji kojima u nastavku teksta nudimo 6 super namirnica i načina kako da ove namirnice pretvore u dječiji obrok.

Navedene namirnice nisu predviđene za djecu mlađu od 6 mjeseci.

Avokado

Avokado je pun zdravih masti za bebe i dovoljno je mekan da se može jesti u ranom životnom dobu djeteta. Zgnječite zreo avokado, pomiješajte sa kuhanim povrćem i dobit ćete fini dječiji obrok. Avokado je odličan i u kombinaciji sa drugim vrstama voća, pa ga možete pomiješati i sa gnječenim bananama, mangom ili kašom od jabuke.

Crni grah

Crni grah i ostale mahunarke vrlo su zdravi za dojenčad i djecu u mlađoj dobi, samo se potrudite da ih zgnječite, odnosno napravite kašu od njih , ukoliko hranite bebe. Kada ojačaju dovoljno da jedu tvrđu hranu, pomiješajte blago zgnječen grah sa zobenim pahuljicama ili graškom, a možete dodati i mrvicu nekog slatkog sastojka.

Borovnice

Pune su nutrijenata, antioksidanasa i vitamina koji doprinose zdravlju djeteta u razvoju, pa kada im i prođe sezona, uvijek možete kupiti smrznute organske borovnice koje su jednako hranjive i ukusne kao i svježe. Napravite kašu od borovnica i kombinujte sa izblendiranim špinatom ili nekom drugom vrstom zdravog, zelenog povrća, a kada dijete ojača, skuhane borovnice možete poslužiti sa zobenim pahuljicama za doručak.

Zob

Zob je odlična cjelovita žitarica i pravi izbor za ishranu beba, jer se može pretvoriti u pravu kašu, što je čini lahko probavljivom i povoljnom namirnicom za bebe. Kuhajte zobene žitarice sa punomasnim mlijekom dok se ne dobije glatka smjesa, pa pomiješajte sa zgnječenim, kašastim voćem. Za stariju dojenčad, umiješajte komadiće skuhanog voća i jogurta.

Tikvice

Šarene tikvice i korjensko povrće puni su antioksidanasa povoljnih za bebe i mogu se pretvoriti u vrlo ukusnu kašu. Propasirajte bilo koju vrstu ovog povrća i na jednostavan način ćete dobiti domaću dječiju hranu.

Jogurt

Jogurtom se mogu hraniti dojenčad od šest mjeseci ili više, s tim da se ipak morate konsultovati sa doktorom u slučaju nekih alergijskih reakcija djeteta na jogurt. Uvrštavanjem jogurta u ishranu djeteta doprinijet ćete jačanju imunog sistema već u ranom dobu njegovog ili njenog života.