Da li vaša djeca doručkuju? Prema nekim izvještajima, 40% djece ne doručkuje. Ali svi znaju da je doručak najvažniji obrok u danu, zar ne?

Evo nekih činjenica:

1. Istraživanja o doručku pokazala su da učenici koji doručkuju prije početka nastave imaju opći porast ocjena iz matematike i bolje rezultate čitanja, povećanu pažnju, smanjene posjete ljekaru i poboljšano ponašanje.

2. Djeca koja jedu zdravu hranu za doručak zadovoljavaju svoje dnevne nutricione potrebe, drže svoju težinu pod kontrolom, imaju manji nivo holesterola u krvi, rjeđe izostaju sa nastave, manje posjećuju školskog ljekara i imaju manje stomačnih tegoba.

3. Djeca koja doručkuju, za razliku od djece koja preskaču doručak uzimaju hranu sa adekvatnim nivoom minerala kao što su kalcijum, fosfor, magnezij i vitamina kao riboflavin, vitamini A, C, B12 a i folne kiseline.

4. Djeca koja preskaču doručak ne nadoknađuju propuštene kalorije drugim obrocima.

Zašto neka djeca ne doručkuju svaki dan?

Najvjerovatnije jer im je porodica već ujutro u žurbi i roditelji nemaju vremena da obezbjede hranjiv doručak. Ali doručak ne mora značiti da morate praviti komplikovana jela svako jutro. Ima mnogo jela za doručak koja su dovoljno nutritivna a brza su i laka za napraviti.

Ta jela uključuju:

1. Pahuljice spremne za upotrebu i voće sa mlijekom.
2. Pečeno tjesto sa sirom.
3. Voćna čokolada sa jogurtom.
4. Pečeni keks pomiješan sa voćem i jogurtom.
5. Voćni šejk (voće i mlijeko izmiješano u blenderu).
6. Puter od kikirikija i kriška pšeničnog hljeba.

Ako ne možete obezbjediti zdrav obrok za doručak vašem djetetu kući, možete pogledati ponude doručka u njegovoj školi ili vrtiću.