Djeca su najslađa, ali i najosjetljivija bića na svijetu. Uvijek se trudimo da im ugodimo, osiguramo veseo dan, dobar san, a posebno ukusan i zdrav obrok. Ne sumnjamo u to da svaki roditelj kupuje i želi najzdraviju hapicu za dijete, ali da ne biste svaki put trčali u trgovinu kada dijete poželi svoju kašicu, napravite sami zdravu, domaću kašu koja će vam uvijek biti na dohvat ruke, a vaše dijete učiniti zdravim i zadovoljnim.

Pažljivo odaberite namirnice

Izaberite svježe, neoštećene proizvode (namirnice), kao što su jabuke, kruške breskve ili krompir. Izbjegavajte hranu koja je ljepljiva i djeci teška za gutanje, kao što su grah ili grašak, osim kada su dobro skuhani, ocijeđeni i izmiksani u blenderu.

Pripremite namirnice za kuhanje

Dobro isperite voće i povrće. Ogulite proizvode s korom i očistite namirnice koje u sebi sadrže sjeme. Isjecite ih na kocke istih ili sličnih veličina, kako bi se kuhali ravnomjerno.

Skuhajte ih

Stavite 120 ml vode u šerpu i dodajte 900 gr čistih, isječenih proizvoda (voća i povrća) da biste napravili 2 šolje ili 300 gr domaće dječije kaše. Kuhajte 10-ak minuta, dok ne omekša. Uklonite s vatre i ostavite da se ohladi.

Napravite kašu

Prebacite skuhanu hranu u blender, pazeći pri tom da ga ne prepunite. Stavljajte manje količine hrane u blender kako biste bili sigurni da su svi sastojci dobro izmiksani.

Stavite napravljenu kašu u manje tegle ili plastične posude sa poklopcima.

Spremite kašu u frižider ili zamrzivač

Ostavite hranu u frižider ili zamrzivač. Napravljenu dječiju hranu u frižideru možete čuvati do 3 dana, ali u zamrzivaču i do 2 mjeseca. Zalijepite na teglu ili kutiju naljepnicu sa datumom kada ste pravili hranu.

Smrznutu dječiju hranu (kašu) iz zamrzivača ćete otopiti tako što ćete je prije konzumiranja ostaviti u frižideru da prenoći ili čuvati 20-ak minuta u šerpi sa toplom (ne vrelom) vodom.