Voće i povrće nose zasluženu reputaciju kao pomagala u našoj borbi da ostanemo zdravi a i povezani su sa smanjenjem rizika od mnogih teških bolesti.

Istraživanja su pokazala da postoji povezanost između povećane konzumacije voća i povrća te smanjenja rizika od karcinoma, posebno probavnih (kao što su karcinomi usta, ždrijela, želudca i debelog crijeva) i respiratornih karcinoma.

Uz to, prehrana bogata voćem i povrćem povezana je i s smanjenjem rizika razvijanja dijabetesa tipa 2, moždanog udara, bolesti srca i visokog krvnog pritiska (hipertenzije).

Voće i povrće pomažu kod prevencije bolesti, ali i odličan su izvor vitamina, minerala i vlakana, te sadrže malo masnoća i mogu sadržavati folnu kiselinu (zeleno lisnato povrće, šparoge i avokado su dobri izvori).

Slijedi nekoliko kreativnih savjeta kako da navedete djecu da jedu više voća i povrća:

Kombinacije sa povrćem

1. Napravite pire od tikve ili slatkog krompira umjesto običnog krompira.

2. Obogatite pizzu paradajzom, paprikama, gljivama, ananasom, mladim lukom i špinatom.

3. Dodajte povrća u supu.

4. Napunite pečeni krompir s kukuruznim zrncima, mladim lukom, gljivama i crvenim paprikama.

5. Budite kreativni sa salatama. Nemojte samo staviti u salatu paradajz i krastavac već dodajte herendanu mrkvu, kockice paprike, narezane gljive, naribani đumbir, kriške crvenog luka, grašak, lišće špinata ili bilo koje drugo omiljeno povrće.

Kombinacije sa voćem

1. Dodajte voća zelenim salatama – probajte dodati narezane kruške, komade jabuke, grožđe, komade manga, jagode, suhe brusnice, bademe ili borovnice u salatu.

2. Ubacite nekoliko šaka bobica ili narezane banane u tijesto za palačinke.

3. Dodajte egzotično voće, kao što su papaja, mango ili ananas u voćnu salate.

4. U blenderu izmeljite jabuke, đumbir, mrkvu, i narandže i servirajte kao osvježavajuće piće.

5. Upakujte svježe voće uz sendvič koji dijete nosi u školu. Iscijedite malo limunovog soka na jabuke i kruške da spriječite posmeđivanje.

Uz malo kreativnosti i truda možete navesti svoju djecu da jedu više voća i povrća i obogate svoju ishranu te ojačaju svoj organizam.