Bez obzira na to da li vaše dijete ima suvišnu, nedovoljnu ili normalnu količinu kilograma, morate se brinuti o njihovom načinu ishrane. Zbog toga vam u nastavku nudimo nekoliko grešaka koje najčešće prave roditelji, a istovremeno i načine kako da ih izbjegnete ukoliko se i vi pronalazite u ovoj skupini.

Ohrabrivanje da „očiste“ tanjir

Zdrava djeca jedu kada su gladna i prestaju kade se zasite. Oni prate njihov prirodni, unutarnji instinkt i roditelji ne bi trebali forsirati djecu da „očiste tanjir“ kada jedu. Istraživanja su pokazala da sva djeca, bez obzira na njihovu dob, jedu više ako im služite veće porcije. Drugim riječima, što više stavite hrane na njihov tanjir, oni će više i pojesti, bez obzira na to koliko su siti, ali bez da vršite pritisak na njih da moraju isprazniti tanjir.

Slatkiši kao nagrada

Uglavnom je najteže navići djecu da jedu povrće, pa mnogi roditelji pribjegnu ovoj metodi: „Pojedi brokulu i dobit ćeš sladoled za desert“. Nažalost, ovom tehnikom činite da brokula i druge vrste povrća budu manje privlačne, jer njihova konzumacija zahtjeva nagradu, a desert kao nagrada je odmah okarakterisan kao nešto što vrijedi više. Podignite povrću cijenu i ponudite ove vrste namirnica kao nagrade.

Potpuna zabrana slatkiša

Uz sve glasine o tome kako su slatkiši najveći uzrok dječije pretilosti, nije ni čudo da su ih neki roditelji potpuno izbacili iz ishrane njihove djece. Ipak, to su prilično ekstremne mjere. Da biste doprinijeli zdravom odnosu djece s hranom, uključujući i desert, morate se držati sredine. Iako ne postoji ništa loše u tome da im ograničite konzumaciju slatkiša, potpuna zabrana je ipak previše. Istraživanja su pokazala da, kada su djeci zabranjeni u potpunosti slatkiši, njihova želja za njima je sve jača i uglavnom se prejedu kada god im se pruži prilika da dođu do njih.

Ograničite deserte, do 150 kalorija (dva keksa, sladoled na štapiću). Čitajte naljepnice i izaberite zdrave sastojke, a pružite vašoj djeci katkad i mogućnost slobodnog izbora.

Dopuštanje mlađoj djeci da jedu kao starija

Studije su pokazale da djeca sa starijom braćom i sestrama češće jedu junk hranu (gazirani sokovi, čips, keks, kolači, bomboni) za razliku od djece bez starije braće i sestara.

Sjetite se kako ste opsjednuti bili svime što je vaše prvo dijete učinilo, reklo, jelo!? Vjerovatno niste dopustili da beba jede junk food! Iako je to lakše reći nego učiniti, potrudite se da uravnotežite i ishranu vaše ostale djece i prilagodite njihovom uzrastu.

Pokušajte vašoj starijoj djeci davati hranu koja nije prikladna za mlađe kada oni nisu tu ili im spakujte kao užinu pri odlasku u školu ili vrtić.