Tikvice će vašoj bebi obezbijediti vitamin C, mangan i druge korisne nutrijente. Lagane su za kuhanje i imaju blag okus, pa biste ih trebali uzeti u obzir kao namirnicu koja bi se mogla naći na vašem baby jelovniku.

Ipak, bez obzira na njihove nutritivne vrijednosti i zdravstvene prednosti, ne preporučuje se djeci ispod 8 mjeseci starosti.

Pri kupovini tikvica izaberite one čija kora je sjajna, čvrsta, bez mrlji i drugih vidljivih oštećenja.

Stavite ih u plastične vrećice i ostavite u frižider do upotrebe.

Prepolovite jednu tikvicu na pola. Jednu polovinu ostavite u plastičnu vrećicu i frižider, a drugu pripremite za kuhanje.

Nožem odrežite vrh tikvice i operite je pod hladnom, tekućom vodom.

U manju posudu stavite hladnu vodu i ostavite da proključa

Tikvicu izrežite na tanje kriške, stavite ih u ključalu vodu, pa nakon što voda ponovo proključa smanjite temperaturu i kuhajte tikvice dok ne omekšaju, oko 10 minuta.

Skuhane tikvice stavite u procesor za hranu ili blender i miksajte dok ne dobijete kašastu smjesu.

Ako je smjesa previše gusta, dodajite pomalo hladne vode (po 1 kašikicu) i nastavite miksanje dok ne dobijete željenu gustoću.

Ostavite kašicu da se ohladi prije nego je poslužite vašem djetetu, a ostatak ostavite u čvrsto zatvorenu posudu gdje može stajati do dva dana.