Uspostavljanje zdravog šablona ishrane je prvi korak do upravljanja tjelesnom težinom djece. Za dijete koje je u razvoju sa blago povećanom tjelesnom težinom, bolje je održavati tu težinu tokom njegovog rasta, nego podvrgavati ga određenim metodama mršanja. Ipak, za dijete koje već ima prekomjernu tjelesnu težinu, možda je i potreban gubitak nekoliko kilograma. Umjesto dijetiranja, napravite plan zdrave ishrane za vaše dijete, slijedeći savjete u nastavku.

Započnite dan doručkom

Kupujte samo cjelovite žitarice, kao što su musli, kaša ili zob. Također cijelu porodicu preobratite na manje masno mlijeko, koristite tost sa cijelim žitaricama i uvijek kupujte svježe voće umjesto prerađenih sokova.

Spakujte zdrav ručak

Pošaljite vašu djecu u školu sa zdravim ručkom kao što su cjelovite žitarice ili sendviči. Odgovarajuće punjenje za sendvič podrazumijeva salatu sa nemasnim mesom, piletinom, puretinom ili manje masnim sirom, zatim sa gnječenom bananom, kikiriki maslacem, mljevenom mrkvom ili light sirnim namazom sa sušenim voćem i orasima. Druga opcija za zdrav ručak je termos boca sa supom uz krišku hljeba ili svježe voće.

Napravite večeru sa manje masnoće

Uključite morsku hranu, teleće meso i piletinu bez kožice sa većom količinom svježeg povrća ili salate. U večeru možete ubaciti i manje porcije riže, tjestenine ili krompira. Poslužite svježe voće sa manje masnim jogurtom za desert. Neka sladoled bude poslastica koju ćete vašoj djeci poslužiti jednom sedmično.

Užinu birajte pametno

Užina nije neophodna, ali ako su vaša djeca zaista gladna između obroka, dajte im svježe voće, krišku tosta ili jogurt sa smanjenom masnoćom. Kokice napravljene u mikrovalnoj bez maslaca ili ulja su također dobar izbor.

Ograničite vrijeme za televiziju

Što više televizije djeca gledaju, veće su mogućnosti za povećanje gojaznosti,ne samo zato što je to sjedeća aktivnost, već što se djeci tada više javlja potreba za hranom gledajući reklame sa različitim vrstama namirnica, posebno slatkiša.

Izbacite light pića

Opće je pravilo da se pije voda svaki dan ili zdravi sokovi kao zamjena za vodu, a light pića ili sportske napitke djeca trebaju konzumirati samo u posebnim prilikama. Većina ovih pića nemaju uopšte kalorija.

Zabranite fast food

Jednom ili dvaput mjesečno je i više nego dovoljno za fast food. Kada jedete vani, opredijelite se za zdravije opcije.

Naučite djecu kako da naprave jednostavne, zdrave obroke

Roštilj sa morskim plodovima, nemasnim mesom, kao i sa salatama i povrćem (kao što je patlidžan, slatki krompir i slatki kukuruz), jela su u kojima će vaša djeca uživati. Učenjem djece da pripremaju jela i kuhaju često, podstičete ih da to i jedu.