Brokula je još jedna zdrava namirnica koju je vrlo teško uvrstiti u dječiju ishranu. Ako ste i vi jedan od roditelja koji nikako ne uspijeva da pridobije dijete i učini da zavoli brokulu, pokušajte sa nekim od kreativnih načina serviranja ovog povrća koje vam nudimo u nastavku.

Pomiješajte brokulu sa makaronima i sirom

Ako je brokula jedna od klasičnih namirnica koju većina djece mrzi, makaroni i sir su zasigurno namirnice koje većina djece voli. Jednostavno pripremite porciju makarona, a dok se oni kuhaju, u posebnoj posudi kuhajte cvjetove brokule dok ne omekšaju. Nakon što se brokula skuha, procijedite je, pomiješajte sa makaronima i sirom, pa poslužite.

Sa voćem…

Pomiješajte brokulu sa različitim slatkim, zdravim poslasticama kako biste napravili ukusni frape u kojem vaša djeca neće niti osjetiti brokulu. Eksperimentišite sa hladnom, skuhanom ili sirovom brokulom kako biste uvidjeli koju vrstu vaše dijete preferira. U frape s brokulom možete staviti sastojke koje želite, a banane, jagode, maline i borovnice će obezbijediti odličan okus ovom napitku. Ako imate samo svježe voće, stavite nekoliko kockica leda u frape, kako biste ga ohladili. Kao tečnost možete upotrijebiti vodu, mlijeko ili voćni sok.

Sa jogurtom i sjemenkama…

Poslužite sirovu brokulu sa namirnicama neobičnog okusa. Mnoga djeca uživaju da potapaju povrće u umake. Servirajte jela sa različitim aromama jogurta, sa orasima, susamom i suhim voćem. Neka vaše dijete umoči brokulu u jogurt, a zatim u posudu sa sjemenkama, kako bi se osjećalo korisnijim i samostalno napravilo vlastitu užinu.