Veoma je bitno da kontrolište ishranu vaše djece, a uz to i njihovo cjelokupno zdravlje. Posebno je važan doručak, jer su istraživanja pokazala da djeca koja redovno doručkuju imaju bolje rezultate na testovima u školi, bolje ponašanje i manje su hiperaktivna od djece koja preskaču ovaj obrok.

Šta podrazumijeva dobar doručak?

Jedno jaje, kriška integralnog hljeba sa kikiriki maslacem, malo voća i čaša manje masnog mlijeka primjer su dobrog doručka. Nemasno meso i integralne žitarice također su dobar izbor za doručak. Proteini i vlakna iz integralnih žitarica zadržat će osjećaj sitosti kod djeteta do ručka.

Šta treba izbjegavati?

Izbjegavajte da vašoj djeci za doručak dajete slatke pahuljice ili palačinke od bijelog brašna, jer će ubrzo nakon doručka dijete ponovo osjetiti glad i iscrpljenost. Ukoliko vaše dijete u svakom slučaju osjeti glad, bez obzira na sastav doručka, dajte mu jabuku, integralne krekere ili orašaste grickalice umjesto slatkih keksića i čokoladica.

Podsjećajte djecu na važnost zdrave ishrane

Svakodnevno podsjećajte vašu djecu koliko je važna zdrava ishrana, pa će uz vašu pomoć za ručak birati zdravije salate i povrće umjesto pomfrita, a vodu umjesto gaziranih sokova. Još jedan način da obezbijedite zdravu ishranu je da im pri odlasku u školu u odgovarajuće posude spakujete salate, voće i sendviče sa integralnim žitaricama, kako bi pri osjećaju gladi posegli za zdravim namirnicama.

Čak i ako imaju redovan doručak ili ručak, manje kalorična užina poslije škole svakako će dobro doći djeci da se pripreme za učenje ili igranje. Nekoliko orašastih grickalica, jabuka ili neka vrsta povrća svakako su dobar izbor. Čips, slatke, gazirane sokove i čokoladice čuvajte dalje od kuhinje i vaše djece.