Neka djeca koja imaju siromašnu ili ograničenu ishranu, bolesti jetre ili druge hronične probleme, ili ako su nedonoščad i djeca koja doje, trebaju vitaminske i mineralne dodatke da bi se izbjegli nedostaci istih. Međutim, istraživanjima je ustanovljeno da djeci u nekim zemljama daju dnevno dodatne doze multivitamina, iako to generalno nije potrebno većini djece za njihovu prosječnu ishranu.

Možete svom djetetu dati odgovarajuće multivitamine ako vi i vaš pedijatar smatrate da su vašem djetetu potrebni, ali najbolje je pokušati nadoknaditi potrebnu dnevnu količinu kod djeteta dobrom i uravnoteženom ishranom.

Slijedi lista vitamina i hrana bogatih istim potrebnih za rast zdravog djeteta.

Vitamin A

Mlijeko i njegove prerađevine su odličan izvor vitamina A, koji je absorbiran uz pomoć masnoća. Nedostatak se može javiti kod djece sa lošom absorpcijom masnoća ili lošom ishranom. I previše vitamina A je štetno.

Vitamin C

Iako mnogi roditelji prekoračuju preporučene dnevne potrebe vitamina C da spriječe prehlade i infekcije disajnih organa kod djece, postoje istraživanja koja podržavaju ovakvu praksu. Premalo vitamina C vodi skorbutu, koji je sada rijedak, ali se javlja kod djece ispod jedne godine starosti koja se isključivo hrane kravljim mlijekom. Voće i povrće su odličan izvor vitamina C.

Željezo

Željezo je još jedan mineral koji je važan za razvoj vašeg djeteta. Ishrana koja sadrži visok nivo željeza je važna da bi se zadovoljile dnevne potrebe neophodne za razvoj mišića i stvaranja krvi. Općenito je dobro izabrati hranu koja sadrži visok nivo željeza. Mlađoj djeci je potrebno oko 10 mg željeza svaki dan, dok starija djeca i adolescenti trebaju 12-15mg dnevno.

Kalcij

Kalcij je mineral kojeg se najviše može naći u dječijim kostima. Ishrana koja je bogata kalcijem, zadovoljava dnevne potrebe i nepohodna je za razvoj čvrstih kostiju. Služi kao preventivno sredstvo kod razvoja osteoporoze kod odraslih. Mlađoj djeci se preporučuje 800mg dnevno, dok je starijoj djeci i adolescentima potrebno oko 1200-1500mg dnevno.

Vitamin K

Vitamin K je absorbiran uz masnoće i neophodan je za pravilno zgrušavanje krvi. Može biti deficitaran kod neke novorođenčadi, naročito ako nisu primili injekciju vitamina K po rođenju ili ako se ne hrane majčinim mlijekom.

Vitamin D

Vitamin D je još jedan vitamin absorbiran uz masnoće čiji nedostatak uzrokuje rahitis, posebno kod dojenčadi koja isključivo doje, naročito ako imaju veoma tamnu kožu ili ako su ograničeno izložena suncu. Vitamin D se može naći u obogaćenoj hrani, kao što je mlijeko ili vještačka hrana. Nekad se vjerovalo da postoji mala potreba za suplementima vitamina D kod većine djece koja su izložena suncu, iako zdravstvene institucije danas preporučuju uzimanje suplementa vitamina D. Djeca koja piju oko pola litra mlijeka obogaćenog vitaminom D ne trebaju suplemente, ali djeca koja samo doje trebaju uzimati 200 jedinica vitamina D svaki dan.

Fluor

Svoj djeci nakon navršenih 6 mjeseci su potrebni suplementi fluora da bi se spriječilo nastajanje karijesa. Većina djece potrebnu količinu prima iz vode koju piju, ako žive u gradovima gdje se u vodovod dodaje adekvatna količina fluora (veća od 0.6 ppm), a piju vodu iz česme.

Izvorska voda, filtrirana i flaširana voda općenito ne sadrže dovoljne količine fluora, iako neke marke flaširanih voda sadrže dodatke fluora. Takođe, unaprijed pripremljena vještačka hrana za djecu ne sadrži adekvatnu količinu fluora, pa treba razmisliti o korištenju koncentrirane ili hrane u prahu pomješane sa vodom iz česme i savjetovati se sa pedijatrom o davanju suplemenata fluora djeci.

Općenito je bolje davati djeci vodu bogatu fluorom nego suplemente ili tablete fluora. Previše fluora uzrokuje fluorozu, odnosno trajnu diskoloraciju cakline zuba. Lakše je dobiti fluorozu ako dajete tablete fluora djetetu ako ga uzima kroz ishranu.

Cink

Cink je važan mineral, posebno za adolescente, jer potpomaže rast i seksualni razvoj. Djeci je potrebno 3-5mg dnevno, dok je adolescentima potrebno 10-15mg. Hrana bogata cinkom uključuje meso, morske plodove, mliječne proizvode, cjelovite žitarice, hljeb, orašaste plodove i grah.

Osim ako je vaše dijete nedonošče ili doji, ili pati od bolesti jetre ili drugih hroničnih problema, najbolje je pokušati nadoknaditi potrebnu dnevnu količinu vitamina i minerala kod djeteta dobrom i uravnoteženom ishranom.