Kada vaše dijete ima prehladu, možda bi vam u suzbijanju ovog problema mogla pomoći alternativna sredstva poput meda ili mlijeka. Davanjem mlijeka djetetu koje je bolesno neće se povećati proizvodnja sluzi, ali se može zgusnuti sluz koju je tijelo već proizvelo. Imajte na umu i činjenicu da će mlijeko održati hidrataciju, što može djetetu pomoći da se brže oporavi od prehlade

Med

Prema MayoClinic.com, u smanjenju kašlja kod djece med može biti jednako učinkovit kao i uobičajena doza sirupa koju liječnici preporučuju protiv ovog problema. Davanjem meda djetetu možete ublažiti grlobolju, pomažući djetetu da bolje spava i lakše se bori protiv svoje bolesti.
Američka akademija za pedijatriju upozorava da se med ne daje djeci mlađoj od jedne godine. Za dijete starije od jedne godine preporučuje se pola ili jedna cijela kašikica meda protiv kašlja tokom prehlade, posebno ako zbog kašlja ima problema i sa spavanjem. Ako vaše dijete ima blaži kašalj tokom dana, koji ga ne muči mnogo, suzdržite se od davanja meda ili sirupa, kako bi se njegovo tijelo prirodno riješilo sluzi iz pluća.

Mlijeko

Postoje tvrdnje da mlijeko kod djece koja pate od prehlade može povećati proizvodnju sluzi, iako istraživanja ne pokazuju tako. Međutim, mlijeko može sluz koju je tijelo već proizvelo učiniti gušćom, što bi moglo iritirati grlo i ako se ovo zaista desi, trebali biste zabraniti djetetu da konzumira mlijeko dok ima prehladu.

Održavanje hidratacije kod djeteta koje ima prehladu pomaže tijelu da ostane zdravo i bori se protiv virusa. Obezbijedite vašem djetetu tokom prehlade dovoljno tekućine, uključujući i mlijeko, ukoliko mu ne zasmeta moguća gusta ili prekomjerna sluz. Ako mlijeko zgusne sluz koja iritira grlo, onda ga zamijenite vodom ili sokom. Prednost mlijeka je i u tome što obezbjeđuje i druge hranjive tvari poput vitamina D, cinka, kalcija i bjelančevina.