Kontaminirana ili nepravilno pripremljena hrana uzrokuje do 80 milijona oboljenja s gotovo 9000 smrtnih slučajeva svake godine širom svijeta. Djeca su pod najvećim rizikom od teških bolesti uzrokovanih trovanjem hranom.

Šta je trovanje hranom?

Gotovo sva hrana može biti kontaminirana virusima, bakterijama ili parazitima i uzrokovati trovanje hranom. Hrana može biti opasna i ako je kontaminirana pesticidima ili drugim otrovima.

Najčešći simptomi trovanja hranom uključuju povraćanje, proljev, trbušne grčeve, mučninu i povišenu tjelesnu temperaturu. Simptomi se pojavljuju neposredno nakon što je konzumirana kontaminirana hrana. U većini ljudi simptomi su blagi i nestanu brzo, ali trovanje hranom može dovesti do dehidracije, zatajenja bubrega, pa čak i do smrti.

Jela koja najčešće izazivaju bolest uključuju sirovo ili nedovoljno kuhano mljeveno meso (E. koli), svinjetina (bakterije i Trihinela crvi), piletina (Salmonela), morski plodovi (naročito školjke koje mogu biti kontaminirane s hepatitisom i drugim virusima i bakterijama), i jaja (Salmonela). Voće i povrće može biti kontaminirano virusima kao što su hepatitis i raznim parazitima dok nepasterizirano mlijeko i voćni sokovi (posebno sok od jabuke) također može nositi bakterije.

Kako spriječiti trovanje hranom?

Da biste zaštitili svoje dijete od bakterija, virusa i parazita koji uzrokuju trovanje hranom, važno je praktikovati sljedeće upute o kupovini i spremanju hrane.

1. Održavajte frižider na ili ispod 5 °C i zamrzivač na 0 °C ili ispod.

2. Prilikom kupovine hrane, brzo se vratite kući i spremite pokvarljivu hranu u frižider. Smjestite vrećice koje sadrže meso, perad, ribu i jaja odvojeno od druge hrane da se izbjegne kontaminacija.

3. Kupujte i koristite samo namirnice u netaknutoj ambalažu.

4. Nemojte kupovati ili koristiti konzerve koje su oštećene ili nabubrene.

5. Koristite plastičnu dasku za rezanje hrane, jer se bakterije lakše šire na drvenim daskama za rezanje.

6. Operite ruke sapunom i toplom vodom prije pripremanja hrane (svaki put kada prelazite na novu namirnicu), i opet prije nego što poslužite hranu.

7. Izbjegavajte kontaminaciju hrane tokom pranja pribora, na dasci za rezanje, i na svim kuhinjskim površinama koje dolaze u kontakt sa sirovom mesom i peradi.

8. Operite voće i povrće prije posluživanja ili spremanja.

9. Otopite i marinirajte hranu u frižideru, umjesto da ih ostavite na sobnoj temperaturi.

10. Operite trulex i druge krpe u vrućoj vodi nakon što ih koristite.

11. Držite kućne ljubimce dalje od svih područja gdje se priprema hrana.

12. Temeljito kuhajte hranu da biste ubili bakterije i koristite termometar za meso kako bi se osigurali da ga kuhate na pravilnoj temperaturi. Crveno meso treba biti kuhano na unutrašnjoj temperaturi od 70 °C. Provjerite iznutra da li je smeđe ili sivo kako bi bili sigurni da je potpuno kuhano. Perad mora biti kuhano na unutrašnjoj temperaturi od 80 °C.

13. Izbjegavajte jela u restoranima, grillovima te “fast food” radnjama jer nikada niste sigurni u kakvim uvjetima se tamo sprema hrana.

14. Bacite djelimično pojedenu hranu i piće.

15. Nemojte jesti sirova jaja.

16. Nemojte piti nepasterizirano mlijeko i voćne sokove (posebno sok od jabuke koji nije pasteriziran i termički obrađen).

17. Ne koristite hranu ili pića koja imaju neobičan okus, izgled ili miris.

18. Ako niste sigurni da li je hrana u redu, bacite je.

19. Ne kupujte i ne koristite hranu sa isteklim rokom trajanja.

20. Ne držite hranu u blizini bilo kakvih kemikalija te preparata za čišćenje.

Rizici trovanja hranom se mogu znatno umanjiti slijedeći gore navedene upute. Budite sigurni kakvu hranu vaša porodica konzumira te u kakvim uvjetima je ta hrana pripremljena i spremljena.