Udruzenje kuhara
Danas je u prostorijama hotela “Bristol” u Sarajevu, a u organizaciji “Udruženja kuhara u BiH” održana press konferencija povodom prezentiranja budućih planova Udruženja, te kandidature Udruženja kuhara u BiH za organizaciju Kongresa evropskih kuharskih asocijacija 2013. godine u Sarajevu.

Nihad Mameledžija, predsjednik Udruženja kuhara u BiH istakao je kako je došlo pravo vrijeme za organiziranje ovakvog Kongresa, te da im je obećana određena podrška od premijera KS-a, Fikreta Musića i Rusmira Sendića, ministra privrede KS-a.

Mameledžija je također govorio i o budućim planovima i aktivnostima Udruženja istakavši posjetu Udruženja Italiji, učešče na kongresu u Južnoj Koreji, te na kuharskoj olimpijadi u Njemačkoj koja će se održati u desetom mjesecu sljedeće godine.

Konferenciji je prisustvovao i Tomaz Vozelj, predsjednik Slovenske asocijacije kuhara, te dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, Zoran Stanisavljević. Predstavnici navedenih organizacija su pružili podršku Udruženju, naglasivši da mogu računati na njihov glas pri biranju kandidata za organizaciju Kongresa.

Srećko Koklić, predsjednik Svjetske kuharske asocijacije (WACS) za jugoistočnu Evropu, prezentirao je rad WACS-a i podržao kandidaturu Udruženja kuhara BiH za organizaciju Kongresa evropskih kuharskih asocijacija 2013. godine u Sarajevu.

Osim o kandidaturi i planovima Udruženja, na konferenciji se govorilo i o tradicionalnoj bosanskoj kuhinji kao bitnom elementu zaštite i očuvanja kulturno-historijske baštine BiH.

Napominjemo da Udruženje kuhara u BiH aktivno djeluje već šest godina i od januara prošle godine je član Svjetske kuharske asocijacije (WACS).