Masline su veoma hranjive kada se kuhaju na pravi način, a postoji mnogo različitih vrsta koje vam omogućavaju da ih prilagodite raznovrsnim jelima. One se tradicionalno poslužuju same, kao grickalica ili predjelo, a možete ih iskoristiti i kao sastojak nekog jela. Odličan su izvor zdravih mononezasićenih masti i vitamina E, a u nastavku saznajte na koje načine ih možete poslužiti.

Tapenada od maslina

Tapenada je vrsta namaza od maslina koji se može nanijeti na hljeb, tost ili različite vrste povrća. Najčešće se pravi od izrezanih maslina i začina za poboljšanje arome, a uglavnom se poslužuje kao predjelo ili umak na zabavama uz neko povrće.

Supa…

Masline se mogu iskoristiti i za supu, zadržavajući pri tom mnogo svojih zdravstvenih beneficija, naravno, ukoliko ih ne prekuhate. Osim maslina, u supu možete dodati i druge zdrave sastojke kao što su integralne žitarice i povrće. Korištenjem maslina u supi, obezbijedit ćete nutrijente koje većina drugih sastojaka u supama ne nude.

Hljeb…

Ako često sami pravite hljeb, razmislite o tome da mu dodate i masline. Miješanjem nekoliko izrezanih maslina u tijesto obezbijedit ćete hljebu specifičan okus, a to je i odličan način da napravite malo izmijena u vašem meniju i uradite nešto jedinstveno i zanimljivo.

Pizza…

Masline su odličan dodatak pizzama i iako se najčešće koriste crne, druge vrste maslina također mogu doći u obzir. Ako koristite zelene masline, neka se pizza onda bazira na umaku bijele vrste. Spoj bijelog sosa i blago kiselog okusa maslina idealan je način da zadovoljite vaše nepce.