Bajramski meni

Sve nacije u svijetu imaju svoje praznike koje obilježavaju na različite načine. Zajedničko obilježje gotovo svih praznika su porodični skupovi, darivanja, a naročito bogate trpeze sa različitim vrstama jela. Kako nam sada predstoji muslimanski praznik Kurban-bajram, a znamo da ste svi vi koji obilježavate ovaj praznik u dilemi koja jela i poslastice pripremiti, odlučili smo da vam barem djelimično pomognemo.

Obzirom da se za Bajram u BiH najčešće pripremaju tradicionalna bosanska jela, izdvojili smo neka koja malo odstupaju od “tradicionalnog”, pa ukoliko želite da napravite neke izmjene u vašem bajramskom jelovniku, pogledajte neke od predloženih recepata.

Za bajramski ručak možete napraviti pitu, ali sa piletinom i gljivama, a ne tradicionalni bosanski burek koji je već godinama prisutan na vašoj bajramskoj sofri.

Pita s gljivama i piletinom

Također možete napraviti i čorbu od telećeg mesa umjesto sarme.

Čorba od telećeg mesa

Ako vam se nijedno od prethodna dva jela ne dopada, pokušajte sa pilećim medaljonima.

Bogati pileći medaljoni

Osim baklave kao jednog od “obilježja” Bajrama, probajte neke od sljedećih poslastica.

Torta s lješnjakom i bademom

Torta s čokoladom i orasima

Želimo vam sretne predstojeće praznike i nadamo se da ćete isprobati neke od naših sugestija.

Kategorije: Inspiracija

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*