Čokolada je najpopularnija poslastica u svijetu i istopljena se često koristi u kulinarstvu pri pripremi raznovrsnih, slatkih delicija. Da biste uspješno istopili čokoladu, morate biti strpljivi, ali najprije izabrati odgovarajuću vrstu.

Bijelu čokoladu je teže otopiti nego druge vrste i obzirom da vrlo lahko gori, mora se staviti u šerpu iznad posude sa vodom koja ključa i miješati dok se ne istopi.

Što se tiče tamnije čokolade, najbolje je da izaberete onu čiji okus vam najviše odgovara, iako profesionalni kuhari uglavnom preporučuju određene brendove.

Bez obzira na vrstu ili brend čokolade koju koristite, trebate znati da se manji komadi čokolade tope brže od većih. Ako imate veći komad čokolade, podijelite ga na više manjih dijelova ili kockica, pa stavite u šerpu da se topi.

Osnovne vrste čokolade

Postoje četiri glavne vrste čokolade: nezaslađena, poluslatka, mliječna i bijela čokolada. Nezaslađena ili čokolada za kuhanje koristi se uglavnom pri pečenju ili kao dekoracija

Poluslatka čokolada je također čokolada za kuhanje i najčešće se koristi u desertima, jer je malo slađa.
Popularna mliječna čokolada u svom sastavu ima šećera, vanilije i mlijeka i jedina je od ove četiri vrste koja se jede sama.

Bijela čokolada je prava samo ako je napravljena od pravog kakao maslaca, iako mnogi proizvođači čokolada koriste biljna ulja i nude ovu čokoladu kao pravu.

Metode topljenja čokolade

Možete istopiti čokoladu koristeći dvostruku posudu ili mikrovalnu peć. Čokolada je vrlo osjetljiva na vlagu, tako da morate biti sigurni da nema vode koja je dodiruje tokom procesa topljenja. Upravo zbog toga dvostruka posuda ili šerpa iznad posude sa ključalom vodom najbolje funkcioniše za topljenje čokolade. Voda se kuha u donjoj posudi, a čokolada se nalazi u gornjoj i topi polahko. Potrudite se da voda ne dodiruje dno posude sa čokoladom, te da temperatura ne bude previsoka.

Ako želite koristiti metodu sa mikrovalnom, stavite čokoladu u zdjelu otpornu na toplotu, pa u mikrovalnu i miješajte svakih 10 sekundi.