Dvije vrste sira koje su dobre u kombinaciji sa čedarom

Čedar sir je dobio naziv po istoimenom malom selu u Engleskoj, gdje je prvi put i proizveden. Dostupan je u supermarketima i specijalizovanim trgovinama širom svijeta. Kada je pravljen u kraćem vremenskom periodu, cheddar ima blaži okus u odnosu na sir koji je prerađen i koji je duže sazrijevao, šest mjeseci, godinu dana ili duže.

Parmezan

Napravljen od obranog kravljeg mlijeka, parmezan je suhi, tvrdi talijanski sir. Parmezan sazrijeva od 12 do 16 mjeseci i poznat je po njegovom bogatom okusu. Često se koristi kao dodatak jelima od tjestenine sa crvenim ili bijelim sosovima. Parmezan uz čedar ide dobro sa makaronima. Ako se kombinuje sa blagim čedarom, dominirat će okus parmezana, a ukoliko uparite sa ekstra jakim čedarom imat ćete makarone sa bogatim okusom dva različita sira.

Dimljena gauda

Dimljena gauda je sir od kravljeg mlijeka. Ovo je polutvrdi sir, koji je nastao u Holandiji. Stavlja se u peći nakon što bude pritisnut, a zatim dimljen, zbog čega dobija fini kremasti, dimljeni okus. Proces dimljenja doprinosi stvaranju žute do tamno smeđe kore sira. Kombinovanje dimljene gaude sa čedarom je također popularno pri kuhanju makarona, pri čemu se okusi ove dvije vrste sira dopunjuju.

Kategorije: Inspiracija

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*