Bez obzira na to da li ih narežete za salatu ili izmiksate za frape, breskve će dati poseban okus svakom jelu koje pripremate.

Jedna breskva sadrži oko 59 kalorija i veliki je izvor karotenoida kriptoksantina, ksantofila i zeaksantina.

Dijetalni karotenoidi smatraju se korisnim u smanjenju rizika od različitih oboljenja, posebno raka i bolesti oka.

Dakle, zgrabite breskve i opskrbite se hranjivim tvarima, a u nastavku vam nudimo i ideje kako da ih pripremite.

Breskve možete ispeći u rerni, ako ih prethodno očistite, izrežete na kriške i pospete šećerom, sokom i naribanom korom od narandže.

Pecite ih 20-30 minuta u poklopljenoj posudi na 170 °C, dok ne omekšaju.

Breskve nisu dobre samo kao doručak, užina ili desert. One mogu biti poslužene i kao večernji obrok.

Pomiješajte 2 breskve i 1 paradajz izrezane na kocke, 2 kašike ljute papričice, ½ glavice crvenog luka, 1 kašikicu octa i malo bosiljka.

Ovo jelo možete iskoristiti kao dodatak piletini ili ribi.