Sljedeći put kada budete pravili večeru, napravite duplu količinu. Zamrznite jedan dio, pa ćete imati dvostruki obrok bez dodatnog truda kojeg bi zahtijevalo pravljenje još jednog jela narednog dana. Ako ste u nedoumici i ne znate kakva će tekstura i okus jela biti nakon što se odmrzne, zamrznite samo mali dio, otopite, podgrijte i provjerite da li je kao takvo određeno jelo prihvatljivo.

Supe

Sve supe koje se poslužuju tople mogu se zamrznuti. Hladne također mogu, ali zavisno od sastojaka koji se nalaze u njoj. Na primjer, krem supa od avokada ne, gazpacho sa svježim paradajzom će nakon zamrzavanja postati kašasta, ali hladne supe od dinje će se zamrznuti bez problema. Krompir čorba će postati kašasta, ali nakon što se podgrije neće izgledati ovako. Stavite supu u frižider i skinite svu masnoću koja pluta na površini. Nakon što se zamrzne, vrećicu ili posudu u kojoj se nalazi stavite uspravno, kako bi zauzela što manje prostora u zamrzivaču.

Variva

Meso u varivima uglavnom se uvijek pojede prije povrća. Nekako, samo sos, krompir i ostalo povrće ostanu u tanjiru. Ovo možete izbjeći ako odmah podijelite varivo sa mesom. Krompir će se rastopiti u umaku kada se zamrzne, zbog čega će se varivo više zgusnuti. Nakon što ga odmrznete, dodajte mu goveđu ili pileću supu , kako biste dobili manje gustu masu.

Meso, perad i školjke

Meso, perad i školjke možete zamrznuti. Zamrzavanje sirovih školjki nakon kuhanja je sigurno, ali se ne preporučuje njihovo ponovno zamrzavanje nakon što se odmrznu. Spakujte ih u vrećice za zamrzivač koje je potrebno čvrsto zatvoriti.

Peciva

Većina pekarskih proizvoda, poput hljeba, mafina i kolača, pogodna su za zamrzavanje. Izuzetak su neke kremei pite koje se baziraju na njima, jer se one mogu odvojiti pri zamrzavanju. Pustite da se pekarski proizvodi potpuno ohlade prije nego ih umotate i zamrznete. Ako ih zamotate dok su još topla, vlaga iz peciva će kondenzirati na omotu i učiniti ih vlažnim izvana.