Iako su nektarine dovoljno ukusne i prijatne kada ih jedete same, u njima možete uživati i kada ih prilagodite različitim receptima. Možete ih iskoristiti jednako kao i breskve, a njihova prednost je u tome što im je kora glatka i prijatnija za nepce, pa ju ne morate ni guliti.

Voćna salata

Pomiješajte nektarine i avokado, pa napravite osvježavajuću voćnu salatu sa dresingom od đumbira i limete. Naravno, nektarine su jednako dobre i u kombinaciji sa drugim vrstama voća, zavisno od vrete koju vi preferirate.

Kokteli

Ljeto je pravo vrijeme za osvježavajuće voćne koktele, a nektarine su idealne za ovu vrstu napitka. Pomiješajte ih sa drugim, vama omiljenim sastojcima i osvježite se tokom vrelih, ljetnih dana.

Ukusni desert

Za zdrav desert, izrežite svježe nektarine i pomiješajte sa jogurtom i kremom od oraha ili lješnjaka. Možete ih, također, narezati i sa karamel umakom preliti preko kugle vašeg omiljenog sladoleda.

Sendvič-predjelo

Izrežite nektarine na kolutove i naizmjenično poredajte nektarine i mozzarella sir, kako biste dobili neobične, osvježavajuće sendviče, idealne za zabave.

Kompot

Izrežite nektarine na kriške i stavite u šerpu sa jednakom količinom vode, koliko i tog voća. Dodajte šećer, količina ovisi od toga koliko vi želite da kompot bude sladak, pa prokuhajte smjesu.