Šećer je slatko iskušenje kojem je veoma teško odoljeti, a osim što se svakodnevno koristi u kuhinji kao sastojak mnogih jela, može se iskoristiti i u neke druge svrhe, te vam pomoći pri njezi vašeg tijela, održavanju kuhinjskih aparata ili odstranjivanju neželjenih mrlji na nekom od vaših odjevnih predmeta.

Piling za tijelo

Pomiješajte smeđi šećer sa bademovim ili sezamovim uljem, te sa nekoliko kapi nekog od vaših omiljenih esencijalnih ulja i dobit ćete jednostavni, hranjivi piling za tijelo.

Sredstvo za čišćenje aparata za mljevenje kafe

Ako koristite aparate za mljevenje kafe ili začina možete ih očistiti šećerom. Stavite ¼ šolje smeđeg ili bijelog šećera u aparat, uključite ga i zadržite šećer 2-3 minute. Nakon toga jednostavno odstranite suvišni šećer i očistite aparat krpom.

Sredstvo za čišćenje mrlji

Mrlje mogu uništiti sve, a pokušaji da se odstrane često budu bezuspješni. Pokušajte istopiti šećer u malo vode, nanesite na mrlju, ostavite nekoliko sati da odstoji, a zatim isperite. Rezultati bi ubrzo trebali biti vidljivi.

Hrana za cvijeće

Kombinacija šećera i bijelog octa utiče na produženje života cvijeća. Tri kašikice šećera na 2 kašike bijelog octa i 1 čaša vode pomoći će da nahranite vaše cvijeće i spriječite razvoj bakterija.

Sprječava krvarenje

Iako je med efektivniji zbog svog antimikrobskog djelovanja, šećer možete iskoristiti kako biste spriječili krvarenje iz rana, posebno onih na zglobovima ili područjima sklonim većem krvarenju. Sve što trebate uraditi je da pospete šećer na ranu.