Kako pripremiti privlačan obrok za goste

Očekujete goste? Htjeli biste napraviti odličan ručak ili večeru, a ne znate koju kombinaciju jela napraviti? Mi smo tu da vam pomognemo sa nekoliko savjeta o tome kako pripremiti obrok za vaše goste.

– Odaberite hranu sa privlačnim kombinacijama boja. Ukoliko niste u prilici da napravite ovakvu vrstu jela, dodajte neke ukrase kao što su peršun, limun ili slasne kriške jabuke.

– Izbjegavajte ponavljanje istog sastojka ili namirnice u jednom obroku. Pokušajte izbjeći da npr. paradajz u jednom obroku bude sastavni dio supe, salate i sosa, ili jabuka u voćnoj salati, piću i kolaču.

– Napravite spoj različitih okusa. Ako poslužujete hranu blažeg okusa, onda je kombinujte sa visoko začinjenim namirnicama. Npr. blagi špageti idu sa dosta začinjenim umakom.

– Izbjegavajte ponavljanje istih oblika hrane koja je na stolu. Npr. Mesne okruglice (ćufte) i cijeli kuhani krompir su istog oblika. Od mesa možete napraviti ćufte, a od skuhanog krompira napravite pire.

– Vaš obrok će biti interesantniji ukoliko poslužite jedno jelo koje je mekše, a drugo tvrđe (hrskavije). Ako poslužujete povrće, neka to onda bude kombinacija svježeg i kuhanog. Hrskave kolačiće možete poslužiti u kombinaciji sa sladoledom.

– Koristite različite metode za pripremu jednog obroka, tako da ne budu sva jela na vašem stolu samo pečena ili samo kuhana.

– Također je bitno da osigurate različitu toplotu, odnosno temperaturu jela na vašem stolu. Okus vrelog, pečenog jela ćete poboljšati dodavanjem hladne salate. Ukoliko je u toku ljetno doba, a vi pravite hladno jelo, efektnije je kada se servira uz tople napitke.

– Kada pripremate jelo za goste, izbjegavajte hranu neobičnog okusa, osim u slučajevima kada znate šta vaši gosti vole da jedu. Ukoliko ne znate koju vrstu hrane preferiraju vaši gosti, onda je najbolje da servirate hranu za koju znate da većina ljudi voli.

Uz malo strpljenja, iskustva i sredstava, bez problema ćete napraviti raznovrstan i interesantan obrok u kojem ćete vi i vaši gosti sigurno uživati.

Kategorije: Inspiracija

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*