Korisni savjeti za samce u kuhinji

Kada živite sami, uvijek je lakše opredijeliti se za fast food, nego za hranu koja je zdravija, odnosno onu koja zahtjeva određeno vrijeme za kuhanje. Možda je ovo pogodno za uštedu vremena, ali za zdravlje nikako, jer hrana iz fast food restorana ili ona koja je prerađena, uglavnom sadrži puno kalorija, masnoće, sa nedostatkom je vitamina, minerala, vlakana i drugih antioksidanasa koji su organizmu potrebni za održivo zdravlje. Kuhanjem vlastitih obroka, lakše ćete kontrolisati količinu i kvalitet sastojaka koje unosite u vaš organizam, pa ako se kao samci ne snalazite baš najbolje u kuhinji i ne znate kako se organizovati, nudimo vam nekoliko savjeta koji bi mogli biti od pomoći.

Napravite plan obroka

Izdvojite jedan sat da napravite plan obroka za cijelu sedmicu. Napravite shoping listu sa tačnom količinom sastojaka koji su vam potrebni za planirane obroke, pa ćete na ovaj način spriječiti kvarljivost i bacanje neiskorištenih namirnica.

Preferirajte jela bogata raznovrsnim povrćem

Kada kuhate, uvijek se opredijelite za recepte koji zahtjevaju sastojke sa niskim nivoom kalorija, šećera i zasićenih masti, ali bogate hranjivim tvarima kao što su jela od raznovrsnog i raznobojnog povrća.

Podijelite meso na manje porcije

Kada kupite meso, izrežite ga na manje porcije, svaku porciju posebno umotajte u plastičnu foliju ili vrećicu za zamrzivač i ostavite u led. Manje komade mesa lakše ćete iskoristiti, brže se otkrave, što odmah i ubrzava proces pripreme i kuhanja jela.

Kupujte pripremljeno povrće

Pri kupovini povrća, opredijelite se za manje porcije raznovrsnog, već pripremljenog, izrezanog povrća koje možete iskoristiti za salate ili neke druge vrste jela.

Ostatke namirnica iz konzerve prebacite u staklene posude

Većina namirnica koje se kupuju u konzervama, a ne iskoriste se odmah u potpunosti, mogu stajati u frižideru, ali samo ako ih iz konzervi prebacite u plastične ili staklene posude i prekrijete folijom.

Kupujte manje kuhinjske aparate

Manji uređaji mogu biti korisniji i ekonomičniji, pa kupujte manje posude, procesore za hranu i druge kuhinjske uređaje koji su, osim zbog manje potrošnje električne energije u prednosti i zbog mogućnosti da se lakše napune, ali i očiste. Ako koristite veće posude za kuhanje uvijek imate osjećaj da je količina jela koje pripremate premala, a ustvari je sasvim dovoljna za jednu ili dvije osobe. Na ovaj način ćete uštedjeti novac i u potpunosti iskoristi namirnice koje ste skuhali.

Čistite redovno frižider

Potrudite se da redovno čistite vaš frižider ili zamrzivač, pri čemu treba da izbacite svu hranu kojoj je istekao rok ili pokazuje neke znakove oštećenja. Zapamtite da je uvijek bolje dati novac za dodatnu hranu, nego suočavati se sa problemom zatrovanja želuca.

Kategorije: Inspiracija

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*