Lješnjaci su orašasti plodovi koji se mogu koristiti pri pripremi različitih jela, najčešće nakon što se isprže u rerni. Bogati su vitaminom E, vitaminima B skupine i amino kiselinom arginin. Neka istraživanja su pokazala da se regularnom konzumacijom orašastih plodova, što podrazumijeva i lješnjake, može utjecati na smanjenje rizika od srčanih oboljenja.

Priprema lješnjaka

Prije nego iskoristite lješnjake za kuhanje, morate im skinuti ljusku, a nakon toga ih stavite u proključalu vodu sa sodom bikarbonom. Kuhajte lješnjake 3 do 4 minute, pa ih kašikom izvadite iz posude i stavite u hladnu vodu. Kada se ohlade, skinite i njihovu tanku ljusku.

Prženje

Prženi lješnjaci se koriste kao sastojak jela u kuhinjama širom svijeta. Da biste ih ispržili potrebno je da ih posušite papirnim ubrusom nakon što im skinete ljusku. Stavite ih na pleh za pečenje i pržite u rerni 15 do 20 minuta. Prženi lješnjaci će vašim jelima dati poseban okus i aromu.

Koristite lješnjake pri kuhanju mesa

Mljeveni ili isjeckani lješnjaci se mogu iskoristiti i kao poboljšivači okusa ribe i drugih vrsta mesa. Umjesto da uvaljate meso u brašno ili prezlu, pospite ovu namirnicu lješnjacima, pazeći da koristite tanje filete, jer bi lješnjaci mogli izgorjeti prije nego se meso isprži.

Lješnjaci kao dekorativna sredstva

Upotrijebite sirove ili pržene lješnjake kako biste dekorisali pojedina jela. Isjeckani lješnjaci mogu dati poseban okus zelenom povrću i često se koriste kao dodatak špinatu, šparogama i brokuli.

Dodatak sosovima

Sirove ili pržene lješnjake možete iskoristiti i kao sastojak različitih sosova za jela od mesa i povrća. Sosovi od lješnjaka se najčešće koriste u marokanskoj kuhinji, gdje se uglavnom kombinuju sa limunom, šafranom i paprikom, a odličan su dodatak prženom mesu.