Mrkva nije predviđena samo za salate ili kao prilog jelima, već i kao jedan od glavnih sastojaka mnogih specijaliteta. Baš kao što ribana mrkva može dati okus i teksturu pecivima, sok od ovog povrća jelima daje vlažnost i slatki okus, a uz to obezbjeđuje i niz različitih hranjivih tvari. Izvucite vaš sokovnik iz ostave i počnite sa eksperimentisanjem.

Prednosti soka od mrkve

Sok od mrkve prepun je esencijalnih nutrijenata. Beta karoten pomaže u zaštiti od raka i kardiovaskularnih bolesti, a ovaj sok sadrži vitamine A, C i K što je također veoma dobro. Izgubit ćete vlakna i neke od hranjivih tvari kada iscijedite mrkvu u sokovniku, ali dodavanjem malo naribane mrkve ili kaše u pečena jela uz sok podići će hranjivu vrijednost. Okus soka od mrkve je dovoljno blag da se dobro ukombinuje sa sastojcima kao što je meso ili deserti.

Priprema i čuvanje

Ako imate sokovnik, trebali biste imati i priručnik koji će vam obezibijediti upute kako napraviti sok od mrkve. Možete napraviti sok od mrkve i bez sokovnika ako oguljene komade mrkve stavite u blender ili u procesor za hranu. Miksajte dok se ne pretvori u kašu, dodajući nekoliko kašikica vode svakih 10 sekundi dok smjesa ne postane mekana. Prelijte mrkvu u cjediljku i potisnite prema dolje drvenom kašikom kako bi se prisilno sok od mrkve procijedio u zdjelu.Iskoristite ga odmah ili zadržite u frižideru, ne više od 24 sata.

Slana jela

Kombinujte sok od mrkve sa bogatim jelima poput janjetine ili loncem.Slatkoća soka će uravnotežiti okus mesa. Napravite umak od mrkvinog soka, bijelog luka, maslinovog ulja i svježeg bilja, pa prelijte preko mesa prije pečenja, zalijevajući meso dodatnim sosom svakih 30 minuta. Kada pravite pršut ili patku, pokušajte zamijeniti sok od mrkve narandžinim sokom u vašem omiljenom receptu za glazuru od javora. Za vegetarijanska jela, pospite povrće sokom od mrkve i maslinovim uljem prije pečenja. Zamijenite sok od mrkve za pola vode u odabranom receptu.

Slatka jela

Sok od mrkve je prirodni dodatak bilo kojoj vrsti voćnih mafina, hljeba i kolača, iako ga zbog njegovog blagog okusa možete dodati i jelima od čokolade. Koristite ga i u bilo kojem receptu umjesto vode, ili zamjenite za pola količine ulja koja se zahtijeva. Na ovaj način ćete smanjiti sadržaj masnoće i kalorija u jelu, ali još uvijek imati sočan konačni proizvod. Nemojte eliminisati sve ulje, budući da mnogi recepti zahtijevaju barem malo masnoće. Da bi kolači ili peciva imali jači okus mrkve, napravite glazuru od njenog soka, pa preko gotovog jela pospite šećer u prahu.