Na koje načine konzumirati zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće je izvrstan izvor vitamina i minerala koje možete konzumirati na različite načine, pa vam u nastavku nudimo nekoliko ideja koje će vam pomoći da blitvu, špinat, kelj i druge vrste ovog povrća više konzumirate i koristite kao sastojke vaših jela.

Napravite osvježavajući napitak

Špinat i kelj su odlični dodaci napitcima od bobičastog voća. Stavite u blender šaku svježeg špinata, 2 kašike jogurta, 1 bananu, šaku svježih ili smrznutih borovnica, ½ kašikice cimeta, 1 kašikicu đumbira i šaku leda. Sve sastojke izmiksajte, pa kada dobijete glatku smjesu, poslužite napitak.

Dodajte špinat tjestenini

Kada skuhate tjesteninu, poslužite je uz malo špinata, pa ćete osim dobrog okusa sebi obezbijediti i nekoliko zdravstvenih prednosti.

Iskoristite špinat kao sastojak za pizzu

Ako pravite pizzu u vašoj kuhinji, napravite tijesto od integralnog brašna, razvaljajte ga, premažite maslinovim uljem, zatim dodajte špinat, sir, gljive, masline i druge sastojke po želji. Na površinu pospite sir mozzarelu, ispecite pizzu i poslužite.

Napravite supu

Ukoliko ne volite da jedete svježe lisnato povrće, možete ga upotrijebiti kao sastojak za supu i sebi obezbijediti toplo, ukusno jelo sa mnogo zdravstvenih beneficija.

Pripremite salatu

Pomiješajte više vrsta zelenog lisnatog povrća, pa im dodajte sjemenke suncokreta, isjeckane krastavce ili paradajz i dobit ćete ukusnu salatu sa mnogo vitamina.

Kategorije: Inspiracija

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*