Zeleno lisnato povrće je izvrstan izvor vitamina i minerala koje možete konzumirati na različite načine, pa vam u nastavku nudimo nekoliko ideja koje će vam pomoći da blitvu, špinat, kelj i druge vrste ovog povrća više konzumirate i koristite kao sastojke vaših jela.

Napravite osvježavajući napitak

Špinat i kelj su odlični dodaci napitcima od bobičastog voća. Stavite u blender šaku svježeg špinata, 2 kašike jogurta, 1 bananu, šaku svježih ili smrznutih borovnica, ½ kašikice cimeta, 1 kašikicu đumbira i šaku leda. Sve sastojke izmiksajte, pa kada dobijete glatku smjesu, poslužite napitak.

Dodajte špinat tjestenini

Kada skuhate tjesteninu, poslužite je uz malo špinata, pa ćete osim dobrog okusa sebi obezbijediti i nekoliko zdravstvenih prednosti.

Iskoristite špinat kao sastojak za pizzu

Ako pravite pizzu u vašoj kuhinji, napravite tijesto od integralnog brašna, razvaljajte ga, premažite maslinovim uljem, zatim dodajte špinat, sir, gljive, masline i druge sastojke po želji. Na površinu pospite sir mozzarelu, ispecite pizzu i poslužite.

Napravite supu

Ukoliko ne volite da jedete svježe lisnato povrće, možete ga upotrijebiti kao sastojak za supu i sebi obezbijediti toplo, ukusno jelo sa mnogo zdravstvenih beneficija.

Pripremite salatu

Pomiješajte više vrsta zelenog lisnatog povrća, pa im dodajte sjemenke suncokreta, isjeckane krastavce ili paradajz i dobit ćete ukusnu salatu sa mnogo vitamina.