Iako su sve vrste ulja pune masnoće, neke su zdravije od drugih jer sadrže drukčiju vrstu masti, a imaju i različite tačke dimljenja ili temperaturu na kojoj ispuštaju dim. Da biste ispržili povrće, morate izabrati ulje koje ima visoku tačku dimljenja zbog visoke temperature za prženje.

Vrste masti

Neke vrste masti su zdravije za vas, pa biste trebali odabrati ulje za kuhanje koje sadrži manje zasićenih, a više monozasićenih masti. Zasićene masti su najčešće životinjske masti koje su čvrste na sobnoj temperaturi. Ove vrste masti podižu razinu holesterola u krvi, više od bilo koje druge namirnice koju jedete, a monozasićene su one masti koje se najčešće nalaze u orasima ili sjemenkama. Ostale nezasićene masti podrazumijevaju polinezasićene masti i trans masne kiseline.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je najzdravija opcija za kuhanje ili prženje. U sebi sadrži 74 % monozasićenih, 14 % zasićenih i 12 % polizasićenih masti. Bogato je omega-3 masnim kiselinama koje se najčešće nalaze u ribljem ulju, a one mogu pomoći u smanjenju rizika od hroničnih oboljenja, uključujući srčane bolesti, rak i artritis. Za prženje povrća odaberite najsvjetlije maslinovo ulje, jer ima veću tačku dimljenja na 240 °C.

Bademovo ulje

Bademovo ulje je po sadržaju monozasićenih masti odmah iza maslinovog, pa je također dobra opcija za prženje povrća, koja će vam ujedno obezbijediti i blagi okus badema. Sadrži 73 % monozasićenih i 19 % polinezasićenih masti. Monozasićene masti imaju niz mogućih zdravstvenih pogodnosti, a neke od ovih prednosti uključuju smanjenje ukupnog holesterola, normalizaciju zgrušavanja krvi i kontrolisanje šećera u krvi. Tačka dimljenja bademovog ulja je 210 &degC, što ga čini pogodnim za lagano prženje povrća.

Kikiriki ulje

Kikiriki ulje nije zdravo kao prethodne vrste, sa samo 49 % monozasićenih, 33 % polinezasićenih i 18 % zasićenih masti,ali ima visoku tačku dimljenja na 230 ° C, što ga čini idealnim za duboko prženje.