Piletina je vrsta mesa koje se najčešće pojavljuje na trpezama širom svijeta, prvenstveno zbog okusa, ali i zbog relativno niske cijene. Njen okus se može obogatiti i različitim začinima, a u nastavku saznajte koji su najbolji.

Začini u prahu

Začini djeluju dobro kada se sjedine i utrljaju u meso.Crvena paprika, kumin, sjeme korijandera i crni biber odlična su kombinacija za španska i meksička jela.

Indijski začini podrazumijevaju šafran, susam, kurkumu i đumbir, dok se u mnoga istočnoevropska jela od piletine stavljaju začini kao što su paprika, cimet, piment i sol koju biste trebali koristiti u manjim količinama zbog vašeg zdravlja.

Ove začine čuvajte čvrsto zatvorene na tamnom i hladnom mjestu daleko od šporeta i drugih izvora toplote.

Začinsko bilje

Začinsko bilje podrazumijeva aromatične biljke kao što su ruzmarin, bosiljak, majčina dušica, kadulja i estragon. One imaju jake arome koje se održavaju dobro i tokom dužeg kuhanja koliko je potrebno za pržena jela od piletina.

Koristite jedan okus, kao što je ruzmarin ili pomiješajte sa blažim biljem kao što je vlasac ili peršun kako biste to izbalansirali. Nemojte pokušavati da sjedinite dva vrlo jaka okusa, poput ruzmarina i kadulje, jer neće baš odgovarati vašem nepcu. Ostali biljni začini su komorač, menta, mažuran, korijander i bijeli luk.

Jedan od načina da iskoristite ovo bilje pri kuhanju jeste da stavite nekoliko svježih grančica svježeg bilja direktno na piletinu i zadržite tokom cijelog procesa kuhanja ili pečenja kako bi se zadržal ajaka aroma u mesu.