Napravite domaći suplement kalcij-magnezija

Koliko je značajna opskrba kalcijem i magnezijem za održavanje zdravog tijela poznato je već decenijama. Apsorbiranje ovih hranjivih materija, ipak, nije tako lako. Većina dodataka minerala potiče iz neorganske materije koja nije bioraspoloživa. Ustvari, uzimanje dodatka kalcija ili kalcij magnezija često će vam nanijeti više štete nego koristi.

Činjenica je da je većina suplemenata na tržištu toksična, prenosi naturalnews.com. Nije bitno koliko miligrama kalcija dodatak ima, ako uzrokuje bubrežni kamenac. I dok dopuna ishrane kalcijem može osloboditi tijelo od mnogih zdravstvenih tegoba, uzimanje pogrešne vrste kalcija preopterećuje tijelo i može zapravo dovesti do artritisa i mnogih drugih degenerativnih oboljenja. Jedina kalcij-magnezij formula za koju je, kako navodi naturalnews.com, sigurno da koristi ljudskom organizmu je ova sa jajima i limunom, pa počnimo s pripremom.

Pažljivo stavite cijelo, čisto, neskuhano i neispucalo organsko jaje u čistu teglu ili staklenu posudu.

Možete staviti i više jaja, važno je da ih sve potopite iscijeđenim sokom organskog limuna.

Pokrijte ili labavo poklopite posudu, pa stavite u frižider.

Nekoliko puta u toku dana, nježno, vrlo blago, promiješajte ili protresite tekućinu u tegli.

S obzirom na to da sok od limuna ispire kalcij iz ljuske, mjehurići će se pojaviti oko jaja.

Oko 44-48 sati kasnije, kada mjehurići nestanu, pažljivo uklonite jaja iz posude, pazeći da se ne prekinu membrane jaja.

Vratite poklopac na teglu u kojoj je tečnost od limuna, čvrsto zavrnite i protresite.

Ovu tečnost možete popiti samu ili koristiti u receptima koji zahtijevaju limunov sok.

Ljuska jednog cijelog jajeta srednje veličine obezbjeđuje oko 750-800 mg elementarnog kalcija plus drugih mikroelemenata, uključujući, ali ne ograničavajući se na magnezijum, bor, bakar, željezo, mangan, molibden, sumpor, silicij, cink, (27 elemenata ukupno). Sastav ljuske jajeta je vrlo sličan sastavu naših kostiju i zuba.

Kategorije: Inspiracija

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*