Vrijeme je za zimnicu, a kiseli krastavci su svakako neizostavan dio. Da biste ih napravili, ne morate posjedovati neke posebne vještine u kuhinji, jer su vrlo jednostavni za pripremu.

Pri odabiru se opredijelite za, koliko je moguće, sitnije vrste.

Stavite ih u veću posudu napunjenu hladnom vodom i ledom, a u posebnu posudu, sličnih ili jednakih dimenzija stavite sirće, vodu i sol, pa stavite na vatru da proključa.

Raporedite bijeli luk, krupna zrna bibera, sjemenke mirođije i gorušice, te krastavce u tegle od 1 kg.

Prelijte mješavinom od sirćeta kako bise popunili tegle, pazeći da krastavci budu svi potopljeni, ali da pri tom ne prepunite tegle.

Svaku teglu poklopite, okrenite naopačke (dno okrenuto ka vašem licu) i stavite na ravnu površinu.

Čuvajte ih tako oko 1h, dok se ne ohlade, nakon čega ih možete ostaviti u vašu ostavu.

Sačekajte barem 24 h prije nego ih otvorite, a tegle koje ste već otvorili, čuvajte u frižideru.

Na 1 l i 750 ml sirćeta koristite isto toliko vode, 100 gr soli, nekoliko grančica svježe mirođije, 1 češanj bijelog luka po tegli, 1 kašikicu sjemenki mirođije i gorušice po tegli, 7-10 zrna bibera po tegli.