Obična i jednostavna jela, uz malo mašte i kreativnosti, mogu biti veoma privlačan dio vaše trpeze ukoliko se poslužite nekim jednostavnim trikovima. Supe i variva, naprimjer, ne morate uvijek posluživati u zdjelama predviđenim samo za ta jela, već pokušajte realizovati neku od ideja u nastavku.

Posluživanje supe u izdubljenom voću ili povrću

Za hladnu, ljetnu supu od voća izdubite veliku dinju, ostavljajući deblji rub okolo kako ne bi iscurila i poslužite supu u tom voću.

Gazpacho možete poslužiti u izdubljenom paradajzu, a ukoliko imate više gostiju, tople, slane supe možete poslužiti u izdubljenoj tikvi.

U izdubljenom hljebu

Osim što supa poslužena u izdubljenom hljebu ima vrlo privlačan izgled, njen okus je, također, jednako dobar i neodoljiv. Sve što trebate uraditi jeste da izdubite okruglo pecivo na površini, unutrašnjost premažete maslinovim uljem i pečete u rerni 15 minuta. Nakon što se pecivo ohladi, poslužite supu u ovoj “zdjeli”.

U čašama za koktele i vino

Koktel čaše i pehari za vino idealan su način za inovativno i elegantno posluživanje supe, pa supu od morskih plodova poslužite u margarita čaši, a kao ukras na čašu stavite skuhane i oljuštene škampe.

Barske čaše biste trebali koristiti za hladne supe, s obzirom da su one tanke i tople supe bi se mogle brzo ohladiti u njima.

Ohladite čaše prije neko u njih stavite hladnu supu, jer ćete na taj način spriječiti da se supa zagrije na sobnoj temperaturi.

Dva u jedan posluživanje

Za bolji vizuelni dojam poslužite dvije supe u jednoj posudi.

Ovo možete postići samo ako su vrlo guste supe, po mogućnosti od zgnječenog povrća.

Pokušajte sa nekim veselim kombinacijama kao što je zelena supa od graška sa bijelom od karfiola ili supa od tikve sa jako crvenom od paradajza ili paprike. U posudu istovremeno sipajte obje vrste supe iz dvije različite kutljače kako bi se ujednačeno rasporedile u posudi.