Kukuruz je vjerovatno jedna od vaših omiljenih ljetnih namirnica koju, osim zbog njenog okusa, konzumirate i zbog korisnih hranjivih tvari koje sadrži u sebi. Ako vam nedostaje ideja i ne znate na koje sve načine možete da ju iskoristite, pokušajte sa nekim od prijedloga u nastavku teksta.

Kukuruz s majonezom, sirom i limetom

Ako volite kuhani kukuruz i navikli ste da ga jedete bez ikakvih dodataka, možda je vrijeme da promijenite vaše navike i obogatite njegov okus tako što ćete ga premazati mješavinom majoneze, sira i limete.

Pizza s kukuruzom

Kukuruz je i dobar dodatak pizzi, ako ga ukombinujete sa sirom, feferonima i lukom.

Salata…

Ljeto je odlično vrijeme za salate, pa napravite vašim ukućanima ukusnu salatu od kukuruza, paprika i paradajza.Dodajte začine po želji, ostavite da odstoji u frižideru, pa poslužite.

Peciva…

Od kukuruza i njegovog brašna možete napraviti različita peciva, a kukuruzni mafini su jedno d najboljih načina da iskoristite to povrće.

Kukuruzna mješavina s povrćem

Pomiješajte kukuruz, isjeckani paradajz, zelenu i crvenu papriku, krastavac i crveni luk, a zatim ovo povrće prelijte mješavinom od šećera, jabučnog octa, soli i celera. Ostavite da krčka 1 h, a zatim stavite u tegle i čuvajte u frižideru do upotrebe.

Kukuruz na roštilju

Još jedan od načina za konzumiranje kukuruza je da ovo povrće ispečete na žaru, odnosno roštilju, premažete maslacem i bijelim lukom.

Kukuruzni uštipci

Možda kukuruz jeste povrće, ali uštipci od kukuruza prava su poslastica. Osim tog povrća, smjesa podrazumijeva mlijeko, šećer, brašno i jaja. Kuhajte ih u vrelom ulju dok ne postanu hrskavi i poslužite sa šećerom u prahu ili javorovim sirupom.