Raznovrsna jaja koja se nalaze u korpama za Uskrs, svojim bojama i dekoracijama mame svačije poglede, a posebno privlače dječiju pažnju. Različita sredstva koja se kupuju za farbanje jaja sigurno su pogodna za oči, ali za zdravlje baš i ne, pa vam u nastavku teksta otkrivamo nekoliko tajni za ukrašavanje jaja prirodnim bojama, bez dodavanja štetnih hemikalija.
Jednostavno, pripremite što tvrđe skuhana jaja, pa ih stavite sa napravljenim bojama u staklene posude, poklopite i ostavite u frižider da prenoće. Sljedećeg jutra, stavite ih u njihove kartonske školjke da se osuše i vidjet ćete šta se to desilo preko noći.
Pogledajte šta trebate uraditi:
Za rozu boju…
U veću šerpu stavite 2 sirove cvekle i 600 ml vode. Kada se zagrije voda, poklopite šerpu i kuhajte oko 30 minuta. Skuhanu tečnost procijedite kroz jednu od vaših kuhinjskih cjediljki, prelijte u staklene posude i dodajte 3 kašike bijelog octa.
Žutu…
U posudu sa 600 ml vode dodajte 2 kašike kurkume i miješajte dok se ne otopi. Nakon što se kurkuma otopi, umiješajte 3 kašike bijelog octa.
Možete dobiti i gustu, žuto-narandžastu boju ako pomiješate istu količinu vode i kurkume. Ovu smjesu možete koristiti za dekoraciju jaja tankim kistom, ali samo nakon što jaja prenoće u staklenim posudama sa već pripremljenom, obojenom tečnošću i nakon što se boja na njima osuši.
Zelenu…
U šerpu stavite 600 ml vode sa 500 gr špinata. Ovu smjesu kuhajte na laganoj temperaturi 2-3 sata. Nakon što se skuha, ocijedite je, prelijte u staklenu posudu i dodajte 3 kašike bijelog octa.
Plavu…
Pomiješajte 500 gr izrezanog, crvenog kupusa sa 600 ml vode. Kuhajte oko 30 minuta, procijedite u staklene posude i dodajte 3 kašike bijelog octa.
Ljubičastu…
Izmiješajte 200 gr svježih ili smrznutih borovnica sa 600 ml vode. U pokolopljenoj šerpi kuhajte 20-ak minuta. Procijedite tečnost, prelijte u staklene posude i dodajte 3 kašike bijelog octa.
Gustu ljubičastu boju ćete dobiti ukoliko nekoliko borovnica pomiješate sa 1 kašikom vode i pretvorite u sirup.
Na ovaj način obojena jaja, nećete ugroziti vaše zdravlje, a ukoliko su tvrdo skuhana možete ih jesti i naredne dvije sedmice, te ih iskoristiti i kao sastojak mnogih salata ili nekih drugih jela.