Bez obzira da li idete u restoran na ručak sa vašim poslovnim partnerom, prijateljem, djevojkom ili sa radnim kolegom, potrudite se da uvijek ostavite dobar utisak i pokažete manire zbog kojih biste mogli biti više cijenjeni u društvu.

Lijepom i pristojnom ponašanju u restoranu ćete doprinijeti ukoliko ispoštujete sljedeća pravila:

Dozvolite poslužitelju da vam pristupi

Kada sjednete za stol i konobar dođe da vas posluži, pristojno prekinite razgovor sa osobom koja je s vama, čime ćete dozvoliti konobaru da vam se obrati i poštedjeti ga čekanja.

Pažljivo pregledajte meni

Kada dobijete meni, pažljivo ga pregledajte i obratite pažnju na količinu, ali i cijene hrane koju naručujete, u slučaju da plaća osoba koja je s vama.

Budite jasni pri naručivanju jela i pića

Piće odaberite po želji, a preporučuju se zdravija pića kao što su voda i čaj. Budite jasni pri naručivanju jela ili pića. Ukoliko želite neke dodatke ili izmjene, naglasite to odmah, ne očekujte da konobar čita vaše misli i zna šta vi preferirate.

Strpljivo čekajte hranu

Dok čekate jelo, nemojte šutjeti i nestrpljivo čekati hranu. Razgovarajte mirno i pristojno sa osobom koja je u vašem društvu.

Iznesite primjedbe ukoliko ih imate

Nakon što jelo bude gotovo i servirano na vašem stolu, konobar će se vjerovatno zadržati pored stola nekoliko sekundi kako bi vam bio na usluzi ukoliko imate neke primjedbe na jelo ili želite još nešto da naručite, pa mu odmah dajte do znanja ukoliko nešto nije uredu ili mu potvrdite da ste zadovoljni.

Jedite pristojno

Za vrijeme jela, sjedite uspravno, jedite srednje sporo, tako da ne izgledate kao da umirete od gladi ili kao da ste potpuno nezainteresovani za jelo. Nemojte mljackati, jesti otvorenih usta ili pričati dok vam je hrana u ustima.

Konobar će vjerovatno nekoliko puta dolaziti do vašeg stola, pa ga nemojte ignorisati ili biti nepristojni, jedan mali znak, blagi osmijeh kojim izražavate zadovoljstvo zbog njegove brige će biti dovoljan.

Izrazite zahvalnost za dobru uslugu

Pri napuštanju restorana i plaćanju računa, ostavite poslužitelju pristojnu napojnicu ukoliko ste zadovoljni hranom i uslugom restorana.