Sigurno nije nimalo ugodan osjećaj kada ustanete da napravite vašu jutarnju kafu i pronađete gomile mrava na vašem kuhinjskom pultu ili u ostacima hrane i začina. Ako ste isprobali neke metode za odstranjivanje mrava, a nije vam uspjelo, u nastavku vam nudimo nekoliko savjeta kako da ih se riješite i zaštitite namirnice u vašoj kuhinji.

Potpuno zatvorite sve začine

Pronalaženje mrava u brašnu jednako je loše kao i gorenje obroka kojeg ste satima pripremali. Izbjeći ćete ih ako sastojke ili začine za kuhanje stavite u plastične posude i čvrsto ih zatvorite. Dodatno se osigurajte tako što ćete staviti lovorov list u posude.

Koristite ljepljive trake

Dvostrana ljepljiva traka može se koristiti za problematična područja, kao što su posude sa keksima. Jednostavno zamotajte traku oko posude, okrečući ljepljivu stranu prema gore.

Češće dezinfikujte kuhinju

Iako se to podrazumijeva, nije na odmet podsjetiti vas da dezinfikujete vašu kuhinju što je moguće češće. Svaki dan prebrišite vašu kuhinju toplom vodom i deterdžentom za suđe.

Koristite kredu ili narandžu

Obrubite kredom vanjski dio kuće, npr. dio oko prozora, jer mravi ne podnose kalcijev karbonat u kredi i ne mogu da prijeđu tu granicu.

Napravite kašu od narandže, tako što ćete izmiksati koru narandže sa toplom vodom, a zatim ju nanesite na mjesto na kojem su mravi. To će ih odmah otjerati, kao i ako pospete na ta mjesta ljutu papriku.