Pizza je popularna vrsta italijanskog jela, prepoznatljiva u cijelom svijetu, na čijem tijestu se mogu iskombinirati zaista raznovrsni sastojci, zavisno od toga koji okus preferirate.
Povrće
Povrće je odličan dodatak pizzi, a najčešće se koristi paradajz, u sosu ili sam. Zelene feferone, luk, gljive i masline su, osim paradajza, najčešće korišteni sastojci u pizzi. Ipak, koriste se i neke druge vrste povrća kao što je patlidžan, mrkva, repa, pa čak i rotkvica. Bez obzira da li se odlučite za tradicionalnu varijantu sa paradajzom i feferonima ili manje uobičajenu sa rotkvicama, pizza s povrćem nikako ne može biti loš izbor.
Sir
Gotovo svi recepti za pizzu zahtijevaju sir koji služi kao vrsta ljepila da drži sve sastojke zajedno. Najčešće se koriste mozzarela i parmezan, ali se kao dodatak koriste i druge vrste sireva, od mehkog, mrvljivog plavog do sira sa specifičnom aromom kao što je limburger.
Meso
Kao dodatak pizzi se koriste i različite vrste mesa, govedina, svinjetina, perad, plodovi mora, pa čak i divljač. Kobasice, piletina i šunka su najčešće u upotrebi, iako pojedine osobe pri pripremi pizze iskoriste meso divljeg zeca, lososa i ćurke. U Japanu su kao dodatak pizzi popularne lignje, pohovane ili pržene na roštilju.
Svježe bilje i začini
Začini se uglavnom koriste kako bi se obezbijedio bolji okus tijestu ili umacima. Kadulja, ruzmarin, origano i bosiljak se najčešće koriste kao dodatak pizzama napuljskog stila, dok se paprika, muškantni oraščić, čili i curry koriste u receptima za pite. Svježe bilje i začini potopljeni u ulju će dati pizzi poseban okus i aromu.
Voće i slatki preljevi
Pizzu možete poslužiti i kao desert, a kao dodatke tijestu slatkom poput krofne možete staviti voće, preljev od čokolade ili šlag kreme. Pržene jabuke sa cimetom, breskve ili banane sa karamel preljevom također su dobar izbor.
Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!