Pizza je popularna vrsta italijanskog jela, prepoznatljiva u cijelom svijetu, na čijem tijestu se mogu iskombinirati zaista raznovrsni sastojci, zavisno od toga koji okus preferirate.

Povrće

Povrće je odličan dodatak pizzi, a najčešće se koristi paradajz, u sosu ili sam. Zelene feferone, luk, gljive i masline su, osim paradajza, najčešće korišteni sastojci u pizzi. Ipak, koriste se i neke druge vrste povrća kao što je patlidžan, mrkva, repa, pa čak i rotkvica. Bez obzira da li se odlučite za tradicionalnu varijantu sa paradajzom i feferonima ili manje uobičajenu sa rotkvicama, pizza s povrćem nikako ne može biti loš izbor.

Sir

Gotovo svi recepti za pizzu zahtijevaju sir koji služi kao vrsta ljepila da drži sve sastojke zajedno. Najčešće se koriste mozzarela i parmezan, ali se kao dodatak koriste i druge vrste sireva, od mehkog, mrvljivog plavog do sira sa specifičnom aromom kao što je limburger.

Meso

Kao dodatak pizzi se koriste i različite vrste mesa, govedina, svinjetina, perad, plodovi mora, pa čak i divljač. Kobasice, piletina i šunka su najčešće u upotrebi, iako pojedine osobe pri pripremi pizze iskoriste meso divljeg zeca, lososa i ćurke. U Japanu su kao dodatak pizzi popularne lignje, pohovane ili pržene na roštilju.

Svježe bilje i začini

Začini se uglavnom koriste kako bi se obezbijedio bolji okus tijestu ili umacima. Kadulja, ruzmarin, origano i bosiljak se najčešće koriste kao dodatak pizzama napuljskog stila, dok se paprika, muškantni oraščić, čili i curry koriste u receptima za pite. Svježe bilje i začini potopljeni u ulju će dati pizzi poseban okus i aromu.

Voće i slatki preljevi

Pizzu možete poslužiti i kao desert, a kao dodatke tijestu slatkom poput krofne možete staviti voće, preljev od čokolade ili šlag kreme. Pržene jabuke sa cimetom, breskve ili banane sa karamel preljevom također su dobar izbor.