Ocat u kuhinji čini čuda. Osim što daje poseban okus salatama, ovaj sastojak sprječava kvarljivost namirnica i mnoge katastrofe koje vas mogu zadesiti u kuhinji. Stavite kap octa u neko od vaših jela i skoro, pa u potpunosti ćete promijeniti njihov okus. U nastavku saznajte nekoliko načina na koje možete iskoristiti ovu tečnost pri kuhanju.

Koristite ocat pri kuhanju jaja

Ukoliko volite tvrdo skuhana jaja dodajte jednu kašiku octa u ključalu vodu, pa na ovaj način spriječite i curenje bjelanjka iz napukle ljuske.

Ribe…

Dodajte jednu ili više kašika octa kada pržite ili kuhate ribu kako biste ublažili miris i okus ove namirnice, ali i omekšali njeno meso. Ocat može dobrinijeti i bjelini ribe, ako je 20 minuta zadržite u vodi kojoj ste prethodno dodali 2 kašike octa.

Škampi…

Konzervirane škampe ili ribu prelijte šerijem i sa malo octa, čuvajte 15 minuta, pa pripremite po želji.

Voća…

Kada kuhate voće, dodajte jednu kašiku octa i poboljšat ćete njegov okus, a paradajz sos ili supa će također biti ugodniji za nepce ako pri samom kraju procesa kuhanja dodate malo ove čudesne tečnosti.

Provjerite valjanost sode bikarbone

Iskoristite ocat kako biste saznali da li je soda bikarbona još uvijek dobra za kuhanje. Stavite 2 kašike octa u šoljicu i dodajte 2 kašike sode bikarbone. U valjanost sode ćete se uvjeriti ako smjesa zapjeni.