Šta iskoristiti za upijanje masnoće pri kuhanju

Neka ulja su bolja za vaše zdravlje od drugih, ali sve masti sadrže oko dva puta više kalorija po gramu od ugljikohidrata ili proteina. Upravo zbog toga, uklanjanjem masnoće iz hrane možete doprinijeti kontroli vaše tjelesne težine, kao i holesterola. Osim toga, kuhanje s mastima može dovesti do stvaranja težih mrlji i nastajanja poteškoća pri čišćenju posuđa.

U nastavku saznajate na koje načine da umanjite masnoću u hrani, a da pri tom spriječite i stvaranje teških mrlji na vašem posuđu.

Smeđe papirne vrećice

Smeđe papirne vrećice su izuzetno upijajuće i vrlo povoljne, što ih čini pogodnim apsorbirajućim sredstvom u vašoj kuhinji. Na primjer, stavite kolačiće na stalak od žice obložen smeđim vrećicama i višak masti će se apsorbovati dok se kolačići hlade.

Smeđe papirne vrećice možete koristiti i kao upijajuće sredstvo pri kuhanju pomfrita. Posolite unutrašnjost papirne vrećice i kada ispržite pomfrit, stavite ga unutra. Zatvorite vrećicu, pa ju protresite kako bi se pomfrit ravnomjerno posolio, a suvišna masnoća upila.

Zelenom salatom i kašikom

Da biste ublažili supu, dodajte list zelene salate da upije dodatnu masnoću koja se pojavila na površini, a zatim ga odstranite.

Drugi način za uklanjanje suvišne masnoće je da supu potpuno ohladite.

Kod većine supa masnoća se formira i učvrsti na površini, što vam omogućava da ju odstranite kašikom.

Hljeb

Koristite hljeb za upijanje masnoće dok pečete meso ili neke druge namirnice koje ispuštaju masnoću.

Stavite jedan ili dva komada hljeba u posudu u kojoj se peče meso i na taj način smanjite količinu masti.

Hljeb možete staviti i na roštilj. Na ovaj način će se upiti masti koje kapaju s mesa i spriječiti stvaranje dodatnog dima koji nastaje nakon što masnoća kapa na žar.

Kategorije: Inspiracija

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*