Kupine su izvrstan izvor korisnih nutrijenata, pune vitamina i antioksidanasa, veoma bogatog okusa. Prilično su svestrano voće, koje obogaćuje okus sokovima, desertima, salatama i mnogim drugim jelima. Postoji mala razlika između svježe i zamrznute kupine, što je dobra vijest za ljubitelje bobičastog voća i izvan njegove sezone.

Tekstura

Najveća razlika između svježih i zamrznutih kupina leži u njihovoj teksturi. Kada se bobičasto voće zamrzne, a zatim odmrzne, njegova tekstura postaje manje čvrsta, a ponekad može postati i kašasto. Zamrznute kupine dobre su za pečenje, jer će ionako promijeniti svoju teksturu. Također, zamrznute kupine će djelovati jednako dobro kao i svježe u bilo kojem receptu koji uključuje njihovo kuhanje, kao u sirupima, džemovima i umacima. Međutim, čvrstoća svježih kupina čini ih dobrom užinom uz dodatak šlaga, kao i izvrsnom dekoracijom za kolače.

Pečenje

Zamrznuto bobičasto voće uglavnom djeluje jednako dobro kao i svježe kada se peče. Prema nekim tvrdnjama pečeni mafini će imati najbolje rezultate ako u njih stavite zamrznute kupine, bez odmrzavanja. Odmrznute kupine imaju tendenciju da postanu kašaste, pa „raskrvare“ u tijestu.

Čuvanje

Da biste zamrznuli svježe kupine, prvo ih operite i očistite. Rasporedite ih na pleh i ostavite u zamrzivač.

Nakon što se zamrznu, stavite ih u plastičnu vrećicu koju je potrebno čvrsto zatvoriti.

Zamrznute kupine u zamrzivaču mogu stajati do godinu dana.

Odmrznute kupine, stavljene u nemetalnu posudu, treba iskoristiti u roku od dva dana od odmrzavanja.

Svježe kupine zahtijevaju brzo zamrzavanje nakon branja kako bi se izbjeglo njihovo kvarenje, a u frižideru mogu stajati do 7 dana.