Rabarbara je sastojak koji zaslužuje vašu pažnju, jer može dati veliki doprinos izgledu i okusu vašeg jela na tanjiru, pa u nastavku saznajte na koje načine možete uživati u ovoj biljci.

Osnovne karakteristike

Lijepa crvena stabljika rabarbare bogata je vitaminom C i dijetalnim vlaknima. Jednom kada se posadi, uvijek se vraća, iz godine u godinu, obilnije nego ranije, a bez da išta uložite u nju.To je također jedna od onih rijetkih namirnica koja zadržava svoju svijetlu boju nakon što se skuha, tako da je ne treba ni ukrašavati, blista svojom prirodnom ljepotom.

Metode kuhanja

Rabarbara je 95% vode, tako da se kuha jednostavno i brzo.

Najosnovniji način je ukloniti lišće i baciti, izrezati stabljike na komade i staviti ih u tavu s nekoliko kašika vode.

Dovedite rabarbaru do ključanja, a zatim smanjite toplotu i pirjajte dok se ne pretvori u kašu, oko deset minuta.

Nakon toga zasladite i dodajte začine po želji.

Možete ju zasladiti medom, začiniti cimetom, muškatnim oraščićem i kardamom.

Kada se ohladi poslužite ju na jedan od sljedećih načina:

1. Pomiješajte rabarabaru sa jednakom količinom šlaga i poslužite u martini čašama.

2. Dodajte malo vode u rabarbaru, umutite, a zatim procijedite. Svijetlo roza tekućina koju dobijete je rabarbara sok.

3. U zdjelu stavite čvrsti jogurt po želji, na površinu dodajte rabarbaru i šaku sjeckanih pistacija.