Iako ih pojedine osobe izbjegavaju zbog njihove visoke kalorijske vrijednosti, banane su veoma ukusne i bogate korisnim nutrijentima. Prosječna banana nudi 16 % od preporučene dnevne doze vlakana, 15% od preporučene doze vitamina C i 11% od preporučene doze kalija.

Zbog svog dobrog okusa banane se često jedu same, ali i u kombinaciji sa drugim namirnicama, kao sastojak različitih deserata, pa vam u nastavku nudimo nekoliko ideja kako da ih iskoristite u vašoj kuhinji i obradujete vaše ukućane banana delicijama.

Čokoladna banana sa kokosom

Ogulite banane, prepolovite ih, svaku polovinu stavite na čačkalicu ili štapić, potopite u istopljenu čokoladu i uvaljajte u kokos. Ostavite banane u frižider i nakon što se ohlade poslužite kao osvježavajući ukusni desert kojem će se sigurno najviše obradovati vaši mališani.

Banana napitak sa kakaom i sojom

Sa mnoštvom proteina iz sojinog mlijeka i tofua, ovaj ukusni jutarnji napitak će vas održati sitim do ručka. Osim 100 ml sojinog mlijeka i pola šolje tofua, za ovaj napitak su vam potrebne 2 kašike kakaa, 1 kašika meda i 1 banana. Banane izrežite na kriške i ostavite u zamrzivač da očvrsnu. Ostale sastojke izmiksajte u blenderu, dodajte bananu, miksajte dok se ne dobije glatka, kašasta smjesa, prelijte u čašu i popijte.

Banana sendvič

Banane možete iskoristiti i kao sastojak sendviča. Pomiješajte 2 kašike kikiriki maslaca sa 1 kašikicom meda i prstohvatom soli. Prepolovite pšeničnu kiflu, premažite obje polovine pripremljenim namazom, dodajte izrezanu bananu i poslužite sendvič.