Uz malo maštovitosti i nekoliko drugih sastojaka, povrću možete obezbijediti zaista poseban okus i učiniti ga privlačnijim za jelo, pa vam u nastavku nudimo nekoliko ideja kako da ove vrste namirnica učinite neodoljivim.

Ispecite povrće

Da biste izvukli neodoljive okuse mrkve, karfiola i patlidžana, premažite uljem pleh za pečenje i poredajte jedan sloj isjeckanog povrća.

Pospite malo ulja po površini i začine po želji, sol, biber i ocat.

Pecite u rerni na 230 °C, dok se ne počne karamelizirati, 20-30 minuta.

Poslužite uz neki od svijetlih umaka

Uredu je da se nekad poigrate s hranom, npr. da izrežete povrće na zalogajčiće i poslužite ih sa svijetlim umakom po vašoj želji.

Napravite povrtnu supu

Napravite brzu supu od brokule ili karfiola, jednostavnim kuhanjem povrća u pilećem temeljcu, dok ne omekša.

Stavite začine i miksajte u blenderu dok ne dobijete glatku, gustu masu.

Poslužite s pavlakom i parmezanom

Pomiješajte na pari skuhano povrće sa vrhnjem i začinima po želji.

Da biste mu dali zaista poseban okus, pospite ga ribanim parmezanom.