Ječam je žitarica bogata nizom različitih nutrijenata. Ovaj kompleks ugljikohidrata puno je zdraviji za vas od bilo koje vrste hljeba ili tjestenine koja se prerađuje. Osim toga, ima prepoznatljiv i privlačan okus koji se može prilagoditi raznovrsnim jelima.

Supa od ječma

Ječam je idealan sastojak za supu, a postoje različite vrste koje možete napraviti. Tradicionalna pileća ili goveđa supa sa ječmom možda je najpoznatija, ali i drugi sastojci kao što su jogurt i vrhnje također bi mogli biti odlična kombinacija sa ječmom. Ječam daje jedinstvenu teksturu i blag okus svakoj supi.

Kao zamjena za rižu

Ječam se može koristiti kao zamjena u određenim jelima od riže i odličnog je okusa.Pokušajte za jedinstvenu teksturu i okus umjesto riže dodati ječam u rižoto. Kuhajte obični ječam kao da je riža i koristite kao prilog uz azijska jela ili piletinu. Dodajte mu povrtnu ili mesnu supu kako biste mu obogatili okus i nutritivni sadržaj.

Kao čaj ili sok

Pravljenjem soka od ječma zadržavate njegov okus bez gubljenja njegovih zdravstvenih koristi. Čaj od ječma je odlična alternativa običnom čaju koji vam može pomoći da se opustite na kraju dana ili probudite ujutru.

Dodatak salati

Blago skuhajte ječam, a zatim ga pomiješajte sa salatom kako biste se opskrbili ugljikohidratima, jer većina salata je siromašna ovim nutrijentima. Salata od cvekle je idealna u kombinaciji s ječmom.

Hranjivi doručak u kombinaciji s medom i mlijekom

Pomiješajte ječam sa medom i mlijekom i stavite u mikrovanu nekoliko sekundi kako bi se omekšao. Na taj način ćete dobiti zdravu alternativu za standardne žitarice.