Utrljajte sol u meso i produžite mu rok trajanja

Soljenje je najstarija metoda čuvanja mesa. Prije doba frižidera, sol se koristila za odstranjivanje vlage iz mesa, nakon čega slijedi sušenje i sprječavanje nastanka bakterija koje uzrokuju kvarenje ove namirnice. Osim toga, sol je neizostavan poboljšivač okusa svih jela.

Čuvanje i sušenje mesa

Utrljavanjem soli i hlađenjem u frižideru otklanja se vlaga, te isušuje meso, omogućavajući mu duži rok trajanja. Zadržite meso u frižideru 24 sata prije nego iz njega iscijedite sokove. Utrljajte malo više soli, stavite ponovo u frižider i zadržite 48 sati. Nakon toga možete sušiti meso.

Soljenje prije kuhanja

Soljenjem mesa neposredno prije kuhanja, posebno u slučaju pripreme odreska na roštilju, izbacuju se njegovi sokovi na površinu, koji tokom pečenja na roštilju mesu obezbjeđuju bolji okus. Kako sokovi sadrže šećer i proteine, ovo također pomaže da meso dobije smeđkastu boju.

Soljenje 24 sata ranije

Soljenje 24 sata prije kuhanja rezultira blago slanom kožicom pilećeg ili svinjskog mesa. Ovo najbolje odgovara mesu koje se sporo kuha, na niskim temperaturama, više nego mesu prženom na roštilju, na visokoj temperaturi za kratak vremenski period.

Kategorije: Inspiracija

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*