Sjemenke su zdravi i ukusni dodatak domaćim pecivima. Izvrstan su izvor zdravih masti kao što su mononezasićene i omega-3 masne kiseline. Recepti za peciva mogu biti fokusirani samo na jednu vrstu sjemenki ili možete pomiješati različite vrste za raznovrsniji okus.

Sjemenke lana

Prema mišljenjima stručnjaka, mljevene sjemenke lana će vam dati najbolje zdravstvene beneficije, s obzirom na to da oslobađaju zdrava ulja i vlakna. Pokušajte u receptu za hljeb zamijeniti ½ šolje brašna sa pola šolje sjemenki lana.

Sjemenke suncokreta

Ove sjemenke također možete samljeti i staviti ih u hljeb na način da brašno zamijenite jednakom količinom samljevenih sjemenki.

Mak

S makom možete napraviti mnogo peciva-kolača, obično popraćenih citrusnim okusom i aromama poput limuna ili narandže. Osim toga, možete posuti makom i hljeb izvana za bolji okus.

Sjemenke susama

Susam ima prepoznatljiv orašast okus i sjemenke susama obično se posipaju na koru hljeba ili nekog drugog peciva. Mnoga italijanska peciva sadrže susam i popularni je dodatak pecivima za hamburger.

Sjemenke konoplje

Ispržite sjemenke konoplje i stavite u smjesu za hljeb kao hrskavi dodatak.

Sjemenke tikve

I ove sjemenke ispržite u tavi kao i sjemenke konoplje prije nego ih dodate u smjesu za pecivo koje pripremate. Ne morate mijenjati recept, samo ih dodajte u količini u kojoj želite vašem pecivu obezbijediti ekstra hrskavost i okus.