Makaroni sa sirom su jedna od omiljenih vrsta jela za djecu i odrasle, a da biste ovaj specijalitet dodatno obogatili korisnim nutrijentima, u nastavku vam nudimo nekoliko ideja.

Povrće

Odaberite namirnice koje upotpunjuju boju i okus makarona i sira. Izbjegavajte žuto voće i povrće, a umjesto toga odaberite povrće zelene i crvene boje.

Brokula skuhana na pari pruža vrijedna vlakna i vitamine. 200 gr nasjeckane brokule opskrbljuje 1207 međunarodnih jedinica vitamina A, 110 mikrograma vitamina K i samo 27 kalorija.

Špinat je još jedna zdrava opcija, bez obzira da li jedete skuhan ili svjež u salati.

Paradajz također ide dobro uz makarone, a svježe mahune, salata od brokule, kupusa ili svježih šparoga je jednako zdrav dodatak vitamina koji će dati i boju vašem jelu.

Voće

Pokušajte sa svježim sezonskim voćem poput grožđa, lubenice, kivija i jagode. Prema nekim istraživanjima, pola dnevnog obroka bi se trebalo sastojati od voća i povrća. Voće obezbjeđuje vlakna, a 200 gr crvenog ili zelenog grožđa bez sjemenki sadrži 104 kalorije, 1,4 grama vlakana i 100 međunarodnih jedinica vitamina A.

Proteini

Povećajte sadržaj proteina dodavanjem manje masnih pilećih kobasica, narezanih i isprženih na žaru. Jedna pileća kobasica sa aritičokom sadrži približno 150 kalorija, 11 grama masti i 13 grama proteina. Unos proteina možete povećati uključivanjem orašastih plodova i sjemenki, koje se dodaju i u svježu špinat salatu.

Makaroni i sir su namirnice iz grupe integralnih i mliječnih proizvoda. Kada dodate voće, povrće i proteine, dobijete izbalansiran, zdrav obrok. Ne zaboravite napraviti balans između unesenih kalorija i tjelesnih aktivnosti.