Ukoliko ste ograničeni na samo jednu vrstu ulja pri kuhanju, u nastavku vam nudimo i druge koje također možete iskoristiti pri pripremi vaših omiljenih jela.

Biljno ulje

Biljno ulje nije proizvod jedne određene vrste povrtnog bilja, ali je sintetski spoj različitih biljaka kao što je uljana repica, suncokret ili kukuruz. Veoma je povoljno za kuhanje, odnosno prženje.

Sezamovo ulje

Najčešće se koristi u Azijskoj kuhinji, posebno u Kini, a dobiva se iz sjemena sezama. Sezamovo ulje i nije baš pravo ulje za kuhanje kao što je biljno i druga ulja, jer je manje tolerantno na toplotu, ali se može koristiti za prženje u kombinaciji sa drugim vrstama ulja i pružiti jelima poseban okus.

Maslinovo ulje

Jedno od najčešće korištenih ulja u kuhinji je maslinovo ulje. Extra djevičansko maslinovo ulje je najbolje i koristi se uglavnom kao preljev, dok se u kuhanju koristi i standardno i svijetlo maslinovo ulje. Okus maslinovopg ulja varira, zavisno od zemlje u kojoj se proizvodi.

Palmino ulje

Palmino ulje nastaje iz plodova palminog stabla i narandžaste je boje, zahvaljujući visokom sadržaju beta karotena. Najčešće se nalazi kao sastojak hrane koja potiče iz zapadne Afrike, jugoistočne Azije i Brazila, a vrlo često se koristi i kao sastojak prerađene hrane.

Kikiriki ulje

Kuhari širom svijeta uveliko koriste ovu vrstu ulja koje je uglavnom neutralnog okusa. Najčešće se koristi kao preljev za salate.

 Suncokretovo ulje

Na našim prostorima najviše korišteno ulje za kuhanje. Ulje nastalo od suncokreta, opće je namjene i upotrebljava se pri pripremi svih vrsta jela.