Ukoliko ste u finansijskoj mogućnosti da vašu kuhinju obogatite različitim kuhinjskim rekvizitima, danas, u 21. stoljeću to i možete, jer se nudi zaista širok spektar aparata i sredstava za pripremanje različitih jela i namirnica. Svaki aparat je sigurno dobrodošao u vaš dom, a mi ćemo u ovom tekstu navesti samo neke od osnovnih „alata“ koje bi svaka kuhinja trebala da sadrži.

Nož je neizostavno sredstvo za svaku kuhinju. Nemojte štedjeti pri kupovini noževa, potrudite se da bude od nehrđajučeg čelika, jer kupovinom jednog kvalitetnog noža ćete dugoročno riješiti problem pri rezanju ili pripremi namirnica za jelo.

Različite posude za pripremu jela su vam uvijek potrebne i kada ih kupujete, preporučujemo da budu dublje, kako biste ih mogli bolje iskoristiti.
Zdjele od nehrđajučeg čelika, plastike, stakla i keramike su najpogodnije.

Tepsija je također veoma važan dio svake kuhinje. Pri kupovini tepsije, odlučite se za onu koja je teža, sa debljim dnom, jer tanke tepsije se iskrive na visokoj temperaturi. Dublje tepsije, sa debljim gornjim rubovima pogodnije su ukoliko ne želite da imate problema sa prelijevanjem, a olakšavaju i poteškoće pri uzimanju vrele tepsije iz rerne.

Šerpu i tavu morate imati ukoliko želite da skuhate neko varivo ili ispečete jaja za doručak. Bakar i aluminij najbolje podnose i zadržavaju toplotu, ali bi trebali biti obloženi nekim nereagirajućim metalom kao što je tanki ili nehrđajući čelik koji je manje težak i pogodan za korištenje.

Čaše i kašike za mjerenje su neophodne ukoliko želite da odredite tačnu količinu namirnica ili sastojaka potrebnih za određeno jelo.

Cjediljka će vam dobro poslužiti za pripremu tjestenine i ispiranje povrća, a najfukcionalnije su veće, koje mogu podnijeti nisku i visoku temperaturu.

Ovo su, dakle, samo neka osnovna sredstva koja biste trebali imati u kuhinji, što naravno ne znači da vašu kuhinju ne trebate opskrbiti i drugim, raznovrsnijim sredstvima i aparatima za kuhanje.