Vjerovatno vam se često dešava da hrana koju kuhate po određenom receptu nikako ne izgleda kao na slici koja vas je privukla, a uz to vam ni okus nije odgovarajući. Ponovo pročitate sastojke, postupak kuhanja i nikako vam nije jasno u čemu ste pogriješili. Možda pravite neke od grešaka u nastavku!?

Ne mjerite na odgovarajući način brašno

Kada mjere brašno, mnoge osobe čašu za mjerenje zariju u vrećicu s brašnom, ne obraćajući pažnju na to da li je čaša prepuna i u skladu s mjerama koje se zahtjevaju u receptu. Uranjanjem čaše brašno se sabija, pa uzimate više nego što vam je potrebno ovog sastojka. Najbolji način da se izmjeri brašno je da čašu za mjerenje punite kašikom.

Ne koristite adekvatno posuđe

Aluminij se često koristi pri kuhanju, jer je veliki provodnik toplote, ali nije baš povoljan za kuhanje kiselih namirnica. Kuhanje ili spremanje kiselih sastojaka u reaktivnim posudama, kao što su aluminijske, može dovesti do stvaranja neugodnog okusa hrane, pa koristite posude od nehrđajučeg čelika, emajla ili vatrostalnog stakla kada kuhate sa kiselim sastojcima kao što su limunov sok ili paradajz.

Pretrpavate posude

Ako želite da vaše jelo bude hrskavo, sa privlačnom, smeđom bojom, nemojte stavljati odjednom sve sastojke u šerpu. Kada kuhate meso ili tofu, ako odjednom prepunite šerpu, doći će do brzog pada temperature, što će rezultirati lijepljenjem hrane za šerpu. Što se tiče povrća, ako ga nagomilate u šerpu i kuhate, postaće gnjecavo, pa ga kuhajte u serijama kako biste izbjegli lijepljenje i potparavanje.

Ne zagrijete dovoljno rernu

Prženje u rerni koja prethodno nije dobro zagrijana može rezultirati neujednačeno pečenom ili izgorenom hranom, pa kada planirate nešto peći ili kuhati, potrudite se da temperatura bude odgovarajuća.